Friday, April 12, 2013

Senyum itu free

Assalamualaikum
"Tak jawab dosa, kalau jawab menggoda" 


Dear whoever who read this, please smile ;)
You look better now and sweeter, like seriously. I'm not kidding.





Aku rasa amalan paling simple dan paling senang nak istiqamah ialah ; SENYUM

Pernah ke orang minta, "Satu senyuman kau itu 20 sen!"
Ingat kita bukan hidup di zaman Spongebob seluar petak.


See even "smile" is not listed in the bill! 


Senyum ini tak seperit angkat berat di gym semata-mata untuk dapat badan bermuscle. Tak sepadah membuli ketua kelas di sekolah *batuk*. Tak pelik macam tarian harlem shake. Cuma perlukan 2 otot muka untuk menghasilkan senyuman. Dan orang kata, kalau banyak senyum nanti muka jadi awet muda. Tak perlu susah-susah nak tonyoh liquid paper kat muka, hah wait what?


So, kalau jumpa orang di luar sana jangan lupa senyum dan balas senyuman orang lain. Tak salah pun kalau kita mulakan senyum dulu. Tapi jangan pula senyum sebab ngorat. Itu dah lain niat namanya. Elok-elok dah buat sunnah Nabi ke laut pulak perginya. 



"Janganlah kamu memandang hina (menganggap remeh) untuk melakukan amal soleh yang kecil walaupun sekadar memandang wajah saudaramu dengan senyuman." (Riwayat Muslim)




SMILE ;)
it's Sunnah
it's Free


Start giving out smile, people. 
A small effort but means a lot, ya know.
senyuman plastik, senyum tak perlu kata apa-apa, smile always, always smile, fake smile, that sweet smile, i like youir smile, sunnah, senyum tawar