Saturday, August 15, 2015

Study masa sekolah menengah, PENTINGKAH?


Assalamualaikum & salam ceriaa! 



Wuu, lama tak taip entry kat blog. Sangat-sangat lama! Kali terakhir masa bulan Julai (bulan lepas). Ceh, lamalah sangat, padahal baru bulan lepas. Tenene. Internet agak slow kat sini. Kena faham, wifi share, takkan laju macam ferarri pulak.

                                           
 
Berbalik pada topik ye, 

        Dulu masa aku sekolah menengah, 

Aku perasan yang aku study contoh : soalan spot untuk ujian bulanan 1 Chapter 1 sampai chapter 3. So, aku akan belajar apa yang keluar untuk exam dan bila exam seterusnya benda yang sama aku akan buat. Dannn, bila dah habis SPM, aku fikir macam, oh subjek sekolah menengah takkan digunakan lagi untuk universiti. Lepas habis SPM memang hilang banyak ilmu (terutamanya PSI & AQS sebab kat asasi sini takde subjek agama).


Dan bila seorang lecturer aku cakap, 

       "Kita ini kalau ada ilmu, kita kena make sure jaga betul-betul ilmu itu. Sebab ilmu itu sangat berharga. Lepas belajar kena selalu review supaya benda itu lekat dalam dada kita."


It strucked to my mind. 


Semua ilmu yang kita belajar dari tadika sampailah ke tahap sekarang ini, saling berkait antara satu sama lain & berguna. (kecuali kalau kau belajar ilmu sihir / merompak etc itu buat apa). 


For those yang masih sekolah rendah / sekolah menengah itu, make sure focus dengan ilmu yang cikgu korang sampaikan. Sebab ilmu itu sangat berharga dan berguna untuk masa depan nanti. You never know the future, right?

         Tambah-tambah lagi kalau sesiapa yang masuk matriks, asasi, A level bla bla bla, basic kena strong tau! Diploma pun masa awal sem akan diajar basic semula. Nampak tak?? Asas itu sangat penting! Dan sebenarnya, masa sekolah menengah, banyak juga asas yang kita belajar bawak ke alam universiti, kan?


Kurangkan proses deletion dalam mempelajari ilmu yang baik, 
Tambahkan proses addition dalam mempelajari ilmu yang baik. 


Jom gila-gila study kerana Allah ;') 
Exam itu kertas je. 
Once over, hilanglah ilmu itu. Nak camtu ke?



Maaf atas bahasa rojak. Saya rindu rojak sebab itu cakap bahasa rojak. Eheh. 


2 Pagi+,
Next week mid sem 
Ahahaha