Thursday, September 29, 2022

Jadi HO best ke?

Assalamualaikum & salam tak berapa ceria


Baru 3 bulan aku jadi seorang HO atau nama panjangnya houseman. Sekarang dah okay sikit tapi masa awal-awal masuk houseman, kena pula masa zaman tengah tagging. I tell you what, zaman tu zaman penat ya. Aku nangis terlalu banyak masatu. Sampaikan masa tengah drive yang tak ada apa-apa source kesedihan pun tiba-tiba nangis. That's when I know this is not healthy.


Untuk yang baru habis medical school, please ambil sedikit gap like 4-6 bulan ke after your medical school walaupun kau boleh masuk awal. Kenapa aku cakap camni, sebabnya lepas je kau habis medical school kau tu, sometimes kau punya stress lepas final year exam tu pun tak berapa nak resolved lagi. Aku masa final year aku stress sebab setahun aku tak boleh fly balik jumpa family sebab covid so univ tak bagi. So aku ambil masa untuk betulkan balik hormon-hormon tu semua ahaha


Also, ambil peluang untuk try kerja-kerja lain sebelum masuk jadi houseman. First untuk explore, second untuk luaskan pandangan kau in case kau rasa jadi doktor ni bukan minat sebenar kau ahaha


Tbh, kalau sapa reader yang baca blog aku tahu aku memang minat medical field. 
Dah rasa 'sesuatu' yang tak kena dengan jiwa masa year 3
Bila dah masuk kerja sebenar, rasa macam hmm maybe aku habiskan HO jela kut


Anyway...
Jadi HO best ke?
Penat


Tu jela mampu jawab ahaha

Jadi HO best ke?

Assalamualaikum & salam tak berapa ceria Baru 3 bulan aku jadi seorang HO atau nama panjangnya houseman. Sekarang dah okay sikit tapi ma...