Thursday, October 31, 2019

End of October 2019

Assalamualaikum & Salam Ceriaa


          Bulan yang best dah nak meninggalkan kitaa. Bulan ni jugak, aku start balik aktif blogging, harap-harapnya bukan hangat-hangat taik ayam la. Dalam oktober ni saja, aku dah buat sampai 6 posts ahaha walaupun tak adalah orang baca sangat #sediy


Posts sepanjang Oktober:

Re-cap sepanjang bulan Oktober ni:


Birthday month!



Lama tak main bola jaring


T Planner Teme 2020
Aku antara orang yang suka planner, walaupun harga postage ke Sarawak mahal macam gaya gi oversea tapi aku tahankan jugak uhuhu. 



Majlis Convocation Unimas 2019
Credit pic: FB Faculty of Medicine and Health Sciences Unimas

Dan, 2 hari berturut-turut aku pergi Majlis Convocation Unimas 2019, jumpa senior-senior dengan kawan-kawan course lain yang dah grad. Masa tengok kawan kita dulu asasi sama-sama dah sarung jubah convo, aku tak dapat nafikan yang aku rasa macam.. oh no, aku dah besar. Rasa risau nak tempuh alam pekerjaan nanti sebab terfikir ilmu sentiasa tak cukup di dada.


Tahniah kepada semua yang dah convo.
Hadiah convo untuk diorang tahun ni ialah cawan custom-made ehehee. Tambah lagi 1 ilmu baru iaitu belajar cara nak buat cawan guna mug press machine. Thank you kepada akak yang ajarkan saya!





Tuesday, October 22, 2019

HonestReview: Deodorant Dr. Mist vs Smelly No More

Assalamualaikum & Salam ceria!


        Hidup kat Malaysia ni, aku rasa aku tak boleh hidup tanpa deodorant. Tapi, aku jenis memilih. Tak boleh sangat pakai deodorant yang jenis ada perfume. Nanti deodorant tu tak mewangikan tapi menambah bau yang pelik untuk aku. 


So, aku start jumpa dengn deodorant Smelly No More produk dari Total Image.

Image result for smelly no more

Produk dia macam batu / ala-ala kristal. Cara nak guna dia, kita kena basahkan kristal tu dulu dan baru sapu kat kawasan ketiak. Tapi sebelum simpan, basuh semula & keringkan sebelum tutup.



                Pros / Kelebihan              

  1. Jimat. 1 botol deodorant ni memang tahan lama, boleh katakan sampai 4 bulan dan lebih.
  2. Memang berkesan buang bau-bau acem tu
  3. Tak ada pewangi atau bahan-bahan yang bahaya


                 Cons / Kekurangan          


  1.  Kalau dia jatuh (sangat mudah jatuh especially bila dah nak habis), boleh pecah
  2. Ada macam garam-garam terbentuk kat tepi-tepi botol tu 
  3. Kalau dia pecah kalau still nak guna, kristal tu tajam & boleh cederakan kulit 
  4. Kekadang macam nak cepat terpaksa jugak cari sumber air sebab dia tak boleh pakai masa kering. 

Disebabkan aku punya kulit dah sensitif tetibe (maybe sebab deodorant tu terjatuh tapi aku sayang nak buang ahaha), aku terpaksa stop pakai jenis ni walaupun sebenarnya jenis ni dah menjimatkan banyak duit aku.



Then, aku beralih pulak pada Smelly No More jenis mist. 

Image result for smelly no more
Aku beralih pulak pada mist sebab kulit aku sakit lepas kena kristal tajam. Yang jenis mist ni pulak, okay aku bagitau apa pro cons dia.


                   Pros / Kelebihan              
  1. Senang nak pakai
  2. Tak buat kulit sensitif


                  Cons / Kekurangan          
  1. Mahal bebenor (harga lebih kurang RM20-30 untuk 1 botol 75ml) 
  2. Cepat habis
  3. Efektif dia kurang daripada jenis roll yang kristal
  4. Masa awal-awal semburan rasa macam tak selesa sikit area ketiak (sebab rasa macam letak something - tak dapat explain camne rasa dia)


Disebabkan aku tak tahan dengan kemahalan dia, aku pun ternampaklah 1 jenama ni, which is deodorant Dr. Mist. 


Image result for dr mist
Dr Mist ni ada banyak jenis, ada yang biasa macam gambar atas, ada cool mist dengan ada bau lavender. Yang jenis lain semua tu aku dah try tapi yang lain aku tak gemar sebab awal-awal semburan memang rasa macam aku letak something kat ketiak. Tak selesa. 

So, aku nak review yang jenis biasa macam gambar atas tu je.



                  Pros / Kelebihan              
  1. Senang nak pakai
  2. Tak buat kulit sensitif
  3. Rasa macam letak air je (Selesa sangat sangat)
  4. Efektif untuk sepanjang hari 
  5. Murah daripada smelly no more (harga lebih kurang RM10-11 untuk 1 botol 75ml)


                  Cons / Kekurangan          
  1. Cepat habis
  2. Kita tak nampak dah tinggal berapa banyak, sedar-sedar dah habis ahaha




So, Dr Mist vs Smelly No More?
Of course Dr Mist. Even though aku dah lama pakai smelly no more, tapi aku rasa harga Dr Mist lagi berbaloi.


Apapun, just sebagai peringatan, walau berapa mahal atau banyak pun letak deodorant, paling utama kena ingat untuk clearkan bulu-bulu jugak untuk elakkan bau-bau yang tak sepatutnya.


Done, honest review :3



Saturday, October 19, 2019

Pengalaman Melawat Hospital Psikiatri

Assalamualaikum & Salam ceriaa!


           Baru saja beberapa hari lepas aku habis posting Psikiatri. Minggu ni kita baru je dapat dengar pasal kes kematian Sulli, dan aku memang dari sebelum tu lagi nak share serba sedikit pasal kesihatan mental.


KEADAAN WAD 
Masa lawatan pertama kitaorang (medical students), kitaorang masuk wad acute. Dalam hospital psikiatri, yang aku tau ada 4 jenis wad, wad acute, wad chronic, wad  forensic dengan wad medical. So, kitaorang selalunya masuk wad acute sebab kebanyakannya kita boleh nampak simptom simptom diorang. 


Masa masuk tu, aku rasa takut actually. Stigma yang dah lama ada dalam diri: yang diorang ni orang gila yang mungkin akan harm kita. Tapi bila masuk, dorang siap sambut lagi kedatangan kitaorang. Meraka tak kacau pun. Kat sana, katil bersusun macam kat wad biasa tapi bezanya diorang tak baring je tapi berjalan-jalan sekitar wad. Ada macam taman kecil, meja makan panjang dan tandas.  Kat sini, pemikiran aku berubah bila aku nampak, diorang ni sama je macam kita. Sihat je cuma minda terganggu sikit. 


Image result for wad hospital sentosa kota samarahan
Ihsan Google (Berita Harian). Ini gambaran camne katil-katil tu bersusun.


Wad tu takleh masuk sesuka hati je. Sebab dia bergrill. Kena tunggu nurse atau MA yang bukakan. Ini untuk elak pesakit dari lari ahaha. Dalam certain wad, ada wad agresif. Kiranya ada wad dalam wad. Mana-mana patient yang masih belum stabil & agresif sikit, masuk dalam tu. Yang tu pun bergrill. 


Wad forensik ni, wad di mana patient-patient ni terlibat dalam jenayah. Kalau ikut akta, cara hukuman kepada diorang ni lain. Tapi sebab aku tak berapa pasti pasal undang-undang, tak berani nak tulis lebih-lebih. Dr aku cakap, ada je yang sihat walafiat tapi mengaku ada schizophrenia (baca: orang yang berhalusinasi dan ada delusi minda) sebab nak ringankan hukuman berbanding orang yang sakit biasa-biasa.


Don't be afraid that they will harm you.
Most of the time you will find they are the ones who are being harmed. 

Ini apa yang Dr aku cakap.


DAY CARE / OCCUPATIONAL THERAPY 
          Dekat day care ni, diorang belajar camne cara nak buat roti, cara menjahit, melukis dan lain-lain. Hasil yang cantik-cantik diorang akan jual untuk sesiapa yang nak beli. Yang ni kebanyakannya dorang pilih siapa yang boleh join aktiviti-aktiviti ni. Especially untuk sapa yang dah stabil.

Ada hari, diorang siap jual sayur lepas habis bercucuk tanam. 


OVERALL,
Kalau korang mempunyai duit yang banyak, dan tak tahu nak sumbang kat mana.. Actually, hospital-hospital ini perlukan dana lebih. Sebab diorang cuba nak buat banyak lagi peluang pekerjaan dekat pesakit-pesakit ni, supaya kalau diorang terlibat lebih banyak dengan dunia luar, lebih banyak possibility untuk diorang baik, kualiti hidup pun makin baik. Ini terutamanya, pesakit-pesakit yang memang tak ada rumah atau dibuang keluarga dan sebagainya. 


Kebanyakan kes-kes yang kita selalu dengar macam depression atau anxiety ni, kita selalunya rawat sebagai pesakit luar. Dia ada indikasi tertentu kalau kena tahan wad. Bagi aku, yang selama ni aku dah interview pesakit-pesakit ni, kebanyakannya improve lepas dapat rawatan. 


Kalau korang rasa korang macam murung lama sangat, atau ada masalah lain tak kisahlah masalah terlampau nerves atau masalah seksual ke yang sampai menganggu fungsi hidup korang, sebenarnya korang boleh consult dengan psychiatrist. Kekadang, ada certain sakit tu tak perlu ubat tapi perlukan terapi dari psychologist atau kaunselor. 


Pengalaman melawat hospital psikiatri
Lagi nerves daripada pergi bilik mayat


There is no health without mental health.
Love yourself, even if you don't, you gotta know at least there's Allah who can loves you 


Plus, pesakit mental ni boleh kena kat sesiapa saja jadi jangan salahkan dia kurang agama apa semua, sebab kita yang sihat mungkin tak faham betapa sakitnya hari-hari diorang, hari-hari fikir nak mati sebab nak habiskan derita diorang. Always be empathy okay



Monday, October 14, 2019

Tragedi Hari Jadi

Assalamualaikum & Salam ceriaa


       Beberapa hari lepas, aku balik sekejap & untuk pertama kalinya lepas dah 5 tahun start belajar kat Sarawak, aku sambut birthday dekat rumah walaupun sambut awal daripada biasa.  Tengah-tengah ready nak potong kek tetibe!!! 



Haihla, sabar jela



Apapun, dah masuk 22 tahun ni, 
Aku minta supaya diri aku ni lebih rajin, lebih berguna sebagai seorang hamba Allah, sebagai seorang anak, pelajar, kawan dan bakal doktor. Sepanjang 22 tahun hidup ni, Allah dah banyak pinjamkan nikmat nikmat yang terbaik & sangat rugi kalau aku tak gunakan nikmat nikmat tu untuk jalan kebaikan. 


Untuk mama & abah
(Yang mungkin tak pernah baca pun blog ni), terima kasih jagakan kita dari kecik sampai besar. 

Teringat ayat ni, 'Tiada hari yang lebih aku sesali selain hari di mana mataharinya tenggelam dihari itu, umurku berkurang dan amalku tidak bertambah' - Ibnu Mas'ud. 

Allah berfirman Al Quran Surah al ‘Asr 1-3: Demi masa. Sesungguhnya manusia itu benar-benar dalam kerugian. Kecuali orang-orang yang beriman dan mengerjakan amal soleh dan nasihat menasihati dalam supaya mentaati kebenaran dan nasihat menasihati supaya menetapi kesabaran.



Semoga kita semua dipanjangkan umur dalam keberkatan. 💖

Friday, October 11, 2019

Naik ERL murah dengan kad siswa atau kiosk?

Assalamualaikum & Salam ceria,


       Ahaha mungkin aku agak ketinggalan, tapi aku baru je discover benda ni #noob sebab kita ni jarang guna ERL. Disebabkan aku masih lagi entitled untuk guna kad siswa, apa salahnya guna kad siswa kan?


Soalannya: Beza harga tiket ERL guna kiosk dengan kad siswa?

Harga tiket guna kad siswa lagi murah. Contohnya:

Kiosk
KLIA - Putrajaya sentral: RM8.50

Kad Siswa
KLIA - Putrajaya sentral: RM6.60

Statement from KLIA ekspres:
KADS1M holders get 30% off at the KLIA transit counter by showing their identity proof. The ticket is valid for 2 minutes only.

Tapi setakat yang aku tau, tiket untuk kad siswa, kita kena beli dari kaunter saja. Kena tunjuk kad siswa + ic. Nanti penjaga tiket akan bagi kita kad untuk kita guna ke perjalanan tu. Tapi jenis tiket kad siswa ni dia ada limitations - kita kena masuk station tu dalam masa 2 minit lepas beli tiket dari kaunter. Jangan kau merayap-rayap pulak. 




Ini contoh tiket kalau beli melalui kiosk. Dia macam kertas je. Jangan buang / hilangkan kertas ni sampai ke destinasi. (Sorry video ni bila post kat sini jadi laju pulak, haih)



Soalan-soalan yang aku tertanya-tanya:
  • Boleh ke guna kad siswa untuk beli tiket ERL setiap hari? 

Kalau sesiapa tau, boleh komen di bawah, ehehe


Wednesday, October 9, 2019

HonestReview: Benton Skincare that I've tried (Toner, Moisturizer)

Assalamualaikum & Salam Ceria
Benton Aloe BHA Skin toner, Snail Bee High Content Lotion, Snail Bee High Content Steam Content, Benton Snail Bee High Content Essence

            Benton is a Korean skincare company and the name itself derived from Benjamin Button, which is inspired from a movie whereby the man ages backwards. In this movie, Brad Pitt started his life as an old man and then slowly he became younger as time goes by. Eh wait, I'm not trying to review a movie right now, ahaha. So, basically that's the concept of this company.


When I first started trying Benton, I was worried. My face had break out and trying a new product is  a brave act for me.

<This post is based on personal view and not from a medical view. No payment was made for me to be this diligent to write this>


These are the products that I've tried. Since I've finished all of the products, I'll just be showing you guys the picture taken from google ya.


  1. Benton Aloe BHA Skin toner
Image result for benton toner

Benton Aloe BHA Skin toner

I even made a video to show the consistency of the toner to uolls. Sorry for bad video quality. *cough

The price actually varies depends on where you'd buy online. I preferred buying through Lazada / Shopee. But made sure buy it from a trusted seller who sell original products. I would say the price would be around RM30-RM50. 


The consistency is like you'd a runny nose. It is not that sticky. It contains 0.5%  BHA (beta hydroxy acid) which can act as daily chemical exfoliator. It also contains aloe vera, snail secretion filtrate and hyaluronic acid which works great for hydration purposes. Using this toner can remove some of my dead skin and blackheads (I noticed this after changing to other toner, so I getback with this toner). Anyway you guys can also check up cosdna for details of the ingredients. I highly recommended this product to acne prone skin or to someone who wants to try chemical exfoliator which is very mild.

It doesn't cause itchiness or redness for me.
An easy 5/5 for me.


          2. Snail Bee High Content Lotion

Image result for benton snail bee lotion
Snail Bee High Content Lotion


I'd ran out of this product. It is a lotion which is less heavy than moisturizer. Love this lotion because it really gives that hydration. I kinda forget how much this cost but the price varies based on where'd you buy from. The only thing that I would like to complain is about how small the bottle is. Otherwise, the consistency is like creamy, gives hydration and gives sense of warmth to the skin (??). The smell is ok. Check cosdna if you guys want to see the full ingredients. 

Love this product, I'll give 4/5 since it gives hydration I needed.


        3. Snail Bee High Content Steam Content

Image result for benton snail bee moisturizer
Snail Bee High Content Steam Content (Moisturizer)

I'd just realized I used a lot of snail products + bee venom before ahaha. This one is a moisturizer, thicker than a lotion. Lotion and moisturizer had the same purpose but lotion targets for oily skin and moisturizer targets for dry skin theoretically. But you guys are welcomed to experiment anything you guys want. This moisturizer had thick consistency that your skin will feel drowning in hydration. Sometimes, I think it will be too thick for me to apply this during daytime in good all year around summer of Malaysia. This product also gives the sense of warmth to my skin but no itchiness detected. This product doesn't clog my skin so it doesn't break me out despite the heaviness that it gives. I recommended this if you guys wanted something RICH for your skin. Really improved my skin consistency (due to good hydration).

I gave this 3.98/5 because I cannot really wear this comfortably during daytime.
Great for night time though.


       4. Benton Snail Bee High Content Essence

Image result for benton snail bee high content essence
Benton Snail Bee High Content Essence

This essence I bought when I first tried The Ordinary Niacinamide. But because my skin's barrier was not fully armored at that time, I learnt that I need to layer my skin with essence first before using serum. It really does its job layering well and my skin wasn't hurt / feel sting sensations when I applied niacinamide serum on my skin. The consistency is almost gel-like but it is not sticky. The colour is clear.

Essence is actually not one of the main basic skincare routine but it falls under 7 step skincare routine. So adding essence is not a must.

I give this essence 4/5.


Among the products that I've mentioned, the product that I'd always buy again is toner. The other products, it is not that I don't want to buy again, but my curiosity towards other products overpower my loyalty towards one product. But at least, deep down I know that my skin would always accept most of benton products which I am grateful. Of course we have to be grateful to find our 'soulmate' / holygrail product. 

I'm still eyeing for Benton eye cream but waiting for my economy status to be stable (>,<)


Psst, if you guys want to buy from Lazada / Shopee, download shopback apps first. So you guys can get back your money after buying your skin care products. 


Click this link - https://app.shopback.com/mys?raf=ldgRc4  to get immediate RM5 to your account.  I regretted not to find any referral link so I can get free RM5. But remember, before buying from any site, enter through this shopback apps first then choose your preferred site from there. This is how shopback can trace your shopping or your shopping will go to waste.


Done honestreview :3


Jadi HO best ke?

Assalamualaikum & salam tak berapa ceria Baru 3 bulan aku jadi seorang HO atau nama panjangnya houseman. Sekarang dah okay sikit tapi ma...