Wednesday, December 22, 2021

Tips Sunway Lagoon (Covid Pandemik version)

Assalamualaikum dan salam ceriaa!


Tips pergi sunway lagoon, tiket sunway lagoon, syarat sunway lagoon


Tiket sunway lagoon murah


Okay, aku akan bagi tips mengikut pengalaman aku sendiri.

  1. Beli tiket kat shopee boleh dapat murah.                                                                                     Dan, kalau beli tiket online jimat masa sebab kaunter tiket online memang kosong selalunya compare to kaunter tiket biasa.                                                                                                                                     
  2. Kalau datang hari weekdays yang bukan cuti sekolah, memang tak ramai. Jadi, tak beli quack xpress pun kau tak perlu beratur lama.                                                                                                
  3. Tips famous: pergi dry park dulu. Dah puas baru pergi water park.                                                                                    
  4. Yang ni sangat penting. Please datang dalam jumlah 4 orang / 8 orang (ganda 4). Sebabnya ada certain ride contohnya kalau naik Vuvuzela. Pelampung tu minimum kena 4 orang naik. Unless kalau korang tak kisah nak naik dengan strangers yang datang musim-musim covid ni... tak ada masalah.                                                                                                                                                
  5. Masa kat taman tema especially yang air / kolam. Semua orang tak pakai mask. Jadi, aku rasa korang kena hati-hati sikit. Jaga jarak semampu mungkin. Kalau ada penyakit kronik lain, jujurnya buat masa ni aku tak galakkan pergi.                                                                                                     
  6. WEEKDAYS ROLLERCOSTER TAK BEROPERASI HUWAA (tak pasti cuti sekolah beroperasi ke tak). Sabtu Ahad rollercoaster beroperasi. Cuma sabtu ahad aku rasa better beli xpress tiket. Rasa lagi berbaloi daripada kau beratur panjang sangat.                                                                                                                         
  7. Sebelum masuk, dia akan check bag untuk tengok kau bawa makanan dari luar ke tak.                                
  8. Tengok ramalan cuaca dulu sebelum datang. Kalau tengok hujan, aku rasa better pilih hari lain. Aku datang masatu kebetulan petangnya hujan agak lebat. Tak boleh main apa-apa pun. Kolam cetek pun tak boleh T.T                                                                                                                                
  9. Rancang nak naik rides apa sebelum datang sunway. Aku cakap camni supaya kau dapat maximize kan tiket mahal itu.                                                                                                                    
  10. Certain itu kena bayar asing kalau nak main. Contohnya, Bungy jumping, G-force, Go-kart & Scuba dive.                                                                                                                                                
  11. Certain rides ada had tinggi. Yang aku perasan mostly 140 cm gitu. Lain rides lain ketinggian dia bagi lepas. Tapi mostly lepas je, jangan risau. Mungkin kanak-kanak tak dapatlah nak naik rides terpusing pusing abang jamil tu.                                                                                                                                          
  12. SILA BELI CASING KALIS AIR UNTUK PHONE. Sangat-sangat berguna. Yang boleh gantung kat leher tu. Memang senang kau tak risau phone kau termasuk air ke apa. Boleh simpan duit juga dalam tu untuk kau beli makanan etc.                                                                                                                 
  13. Lokerkan, sebenarnya ada banyak tempat. Pilihlah tempat loker yang korang rasa senang untuk korang. Yang tak adalah kau kena jalan jauh nak pergi loker pastu nak ke sana, ke sini. Dia buang masa sikit.                                                                                                                                              
  14. Ni tips personal, suka hati korang nak ikut ke tak. Tapi please repeat naik vuvuzela. Best gila benda tu. AHAHA                                                                                                                                
  15. Kalau naik gelongsor ke vuvuzela itu sebenarnya kena buka spek. Pepandailah korang eh. Aku masa itu simpan dalam poket dengan penuh harapan dia tak hilang. Tapi ni sangat tak secure. Kawan aku bijak sikit dia pakai contact lens. Contohi kawan aku.                                                     
  16. Carilah selipar yang bertutup tapi kalis air. Aku rasa berguna. Sebab dia sesuai untuk yang dry park dengan wet park.                                                                                                                            
  17. Pakailah sunblock.                                                                                                                                       
  18. Bawa duit lebih untuk: beli makanan, locker untuk simpan barang. Kalau korang nak buang duit lagi, boleh sewa pelampung. Kalau naik gelongsor etc semua itu akan dapat pelampung free so jangan risau yang tu.                                                                                                                             
  19. Untuk perempuan, aku cadangkan pakai macam singlet ke inner ke. Ada certain rides itu terangkat jugalah baju. So, kalau terdesak. Boleh pin baju dua-dua belah kat seluar supaya tak terangkat (especially rides air. Risau tau turun gelongsor... kau kat bawah, seluar tertinggal).                                                                                                                                                                                
  20. Personal opinion: better pakai baju jersey warna GELAP sebab dia tak berat kalau masuk air dan tak jarang. Yes, sunway benarkan pakai tshirt untuk mandi tapi kalau nak better, better pakai baju renang.                                                                                                                                                              
  21. Boleh parking kat sunway pyramid sebab dia connected. Maximum parking fees sehari RM12 (weekdays) RM15 (weekend).                                                                                                                                         
  22. Untuk info juga, area sunway tu jem gila nak mati kalau petang hari bekerja. Rancanglah sebaiknya.                                                                                                                                                

Masa ni hujan agak lebat. Aku tak berkesempatan nak naik jambatan tu sobs sobs. Tapi pengalaman walking in the rain dengan kawan-kawan aku itu, antara pengalaman yang bermakna.


Aku jujurnya benci ride Toma Hawk ni. Serius rasa nak muntah. Tapi korang cubalah.



Apapun, terima kasih Sunway Lagoon bantu mangsa-mangsa banjir December 2021. Terdetik untuk aku share tips ni. 

Friday, November 5, 2021

Alhamdulillah, I passed medical school

UNIMAS CITY CAMPUS



Assalamualaikum & salam ceria!!


Sebenarnya dah sebulan lebih aku habis belajar. Betul lah orang kata, masa ni berlalu cepat je. Macam itu je 5 tahun berlalu. Teringat quote yang orang pernah cakap, “Don’t worry about how long it will takes. Time will pass anyway.” 

Berakhirnya belajar kat degree, tapi bermulalah pembelajaran seumur hidup. 

Sejak akhir-akhir ini, mungkin sebab terlalu banyak guna twitter, aku tak mampu dah nak rangka ayat panjang-panjang. Jadi aku sediakan video jelah eh 😂







The time  aku start tracking pembelajaran aku, start belajar cara nak belajar, mula jadi orang yang gerakkan study group dan belajar pengharapan yang tinggi kepada Allah. Will not forget all the kindness people around me as well 💕




Akan merindui Kuching dan Sarawak. Tempatnya, makanannya, orangnya dan bahasanya. 


Maaf blog jadi buruk sebab haritu main tekan apa entah pastu tak baiki lagi . 
Terima kasih semua reader yang dah doakan secara tak langsung masa komen dulu dulu 🥺


Next stage of life lagi mencabar.. 

Wednesday, May 19, 2021

Review: Garnier Super UV Spot Proof Sunscreen (Jujur tak berbayar)

Assalamualaikum & Salam Ceria!


Before review, aku nak bagitau serba sedikit tentang aku:
  • Skin aku combination to oily skin
  • Aku pakai toner & moisturizer before sunblock ni
  • Kulit aku cerah so mungkin tak dapat specify masalah oxidize (muka kelabu lepas pakai sunblock)
  • Aku tak pakai make-up, not even compact powder

 
Garnier Super UV Spot-Proof Sunscreen SPF50 PA++++

Claims to have:
  • Vitamin C
  • Vitamin E
  • Non-oily, non-greasy & non-sticky



Review aku:
  • Dia kena take time to appy so dia betul-betul rata, just like any other sunscreen sama gak camtu. 
  • No white cast
  • Dia more to moisturizing, not matte
  • Dewy finish jadi kalau oily face muka akan nampak berminyak after some time
  • Bau citrus lemon gitu, tak menganggu
  • Tak pedih kat mata kalau berpeluh
  • Re-apply sunscreen pun tak ada masalah, sebab tak ada white cast (kena ratakan betul-betul)
  • Harga: RM20+ for 30ml 
  • Claim non-oily ni macam 🥴🥴🥴 suspicious sikit sebab dia bit oily to face
  • Tapi yess, non sticky tu betul
Will I buy again? No sebab aku suka matte finish
Will I recommend? Yes especially dry skin & suka moisturized sunscreen

Maaf aku tak dapat review sama ada sunscreen ni elok jadi primer make up ke tak sebab aku tak pakai make up. Aku rasa rasa jela, maybe kalau pakai compact powder lepas pakai sunscreen ni, kurang sikit berminyak. 


Setakat ni, aku ni kulit yang ada acne jugak, dia tak ada menyebabkan aku break out.


Apapun, sebelum wuduk, remove sunscreen dengan micellar water sebab risau nanti air wuduk tak sampai ke kulit (just in case, sebab dia ada rasa residue kalau just remove guna air). But this sunscreen tak ada claim water resistant, so kalau swimming better cari yang ada tulis water resistant. 



Okay, tu je review.
Saja review sebab nak bagi blog updated 😁
Sapa pernah try ni, jangan segan-segan komen hehe






Sunday, March 21, 2021

Perodua Axia aircond tak rasa

Assalamualaikum dan Salam ceria...


Sebelum tu, aku tak tahulah nak cakap. Kadang-kadang aku rasa aku ini banyak perabih duit mak ayah je ni masa study. 



Axia oh axia (credit gambar)


Ada satu harini, bila aku drive, aku tak rasa aircond even udara yang keluar tu udara panas. Siap ada bunyi angin "huuu huuu" tapi rasa sejuk aircond tak ada tau. Dah adjust-adjust temperature pun masih tak ada function. Jadi, aku fikir okaylah tak apalah. Mungkin tiba masa untuk aku servis aircond kereta sebab perodua pernah suruh aku servis aircond around RM200+.


Then, dah book appoinment semua (masa covid kena book appoinment untuk Perodua). Tibahhh, 2-3 hari sebelum tu dia call yang Perodua tutup untuk 2 minggu camtu. Jadi, aku pun decide, pergi jelah check dekat kedai aircond specialist. 


Dia cakap compressor air cond bocor yang katanya selalu berlaku kat Axia (Perodua please improve this?). RM700+ (aku tak ingat ori ke tak) kalau nak ganti. Aku terbeliak. Burung pun terbeliak. Dompet aku pun terbeliak. Kereta aku tergelak. Jadi aku decide masatu untuk isi gas aircond sahaja tapi dia cakap kalau isi gas cuma temporary fix je. Lama-lama gas akan habis jugak.  


Survey punya survey dan beberapa kali aku singgah ke Perodua, akhirnya orang perodua bagitau yang kereta axia ku compressor dengan cooling coil rosak. 


Harga yang Perodua letak (19 Mac 2021):
  • Compressor: RM868.30
  • Cooling coil: RM656.50
Warranty 6 bulan. 

Then, ada jugak dia includekan harga service aircond itu sekali around RM200+. Apapun, ini harga yang aku pergi masa ini, kalau tiberr kalau korang pergi dapat harga lain, semestinya itu hak Perodua itu sendiri. 


Sebenarnya boleh saja untuk aku tukar dekat kedai servis aircond lain, cumanya aku rasa harga compressor yang kedai luar jual pun agak mahal. Even ada yang jual RM1k padahal bukan original tau, just OEM. Baiklah aku buat dekat Perodua je, betul tak?


Anyway, Alhamdulillah lepas dah baiki itu aircond dapat function.
Masa hujan kalau tak pasang aircond 👉 cermin depan berwap 👉 driver tak nampak jalan. So penting sangat-sangat untuk aircond dapat function. 




P/s: Elok aircond aku dah sihat, phone aku pulak buat masalah 😩 
Dunia memang tempat ujian kan? Doakan supaya urusan aku dipermudahkan 😭



Monday, March 8, 2021

Phone Casing Samsung A9 Pro

Assalamualaikum & Salam ceria


Perasan tak, kalau kita pengguna android, sangat susah ya nak cari phone casing kalau nak bandingkan dengan pengguna iphone. Lagi-lagi kalau Samsung A9 Pro yang dah lama ni, makin susah nak cari phone casingnya, sobs sobs.


Casing phone Samsung A9 Pro yang dah barai


Casing Samsung A9 Pro masih bau kedai

Sekarang ni banyak guna shopee untuk cari benda-benda camni. Yang ini aku beli daripada seller dari China. Aku beli 2 casing & total dia baru RM10 sen sen je termasuk postage ke Sarawak. Kualiti printing yang kat casing tu biasa-biasa je tapi sekurang-kurangnya phone dah berbaju baru. 


Anyway,
Alhamdulillah 



Monday, January 25, 2021

End of Surgery posting

Assalamualaikum dan Salam Ceriaa


        Kalau ikutkan dah nak 2 minggu lepas surgery posting, aku ikutkan malas nak update. Tapi dah terjanji dalam blog ni so.. Surgery posting ni masih beruntung sebab kitaorang still boleh pergi wad walaupun limited beberapa student yang boleh masuk dalam 1-1 masa. Tapi bila dah masuk posting baru ni, nak pergi wad dah tak boleh untuk awal-awal minggu ni until further notice sebab kes covid tengah naik. 


Surgery posting bagi aku sebenarnya dia okaylah sebab dia sama macam year 3 just kena tambah beberapa ilmu pasal management. Cumanya bila aku ni dah macam tertelan setong semut hitam jadi banyak benda aku dah lupa actually. Dan mungkin masa aku year 3 tu, ilmu aku tu suam-suam kuku je. Jadi kena top up banyak untuk surgery posting masa year 5.


Kitaorang start posting dengan emergency medicine. Kiranya belajar cara buat CPR, cara nak guna stretcher, transport patient and cara guna walkie talkie. After that masuk surgery posting untuk 9 minggu termasuk exam week. 


Oh, on the day of short case exam, kitaorang memang akan bawa barang-barang untuk buat physical examination. Kiranya kena bawa stethoscope, measuring tapi etc etc. Tapi aku boleh pulak lupa nak bawa even satu pun sebab aku tinggalkan atas meja. Memang aneh ye perbuatan aku ni. Macam mindless gila


Basic instruments yang medical student pakai ahaha 
(ye paip tu jarang guna sebenarnya)


        Lepastu, aku dah ready mentally yang kemungkinan aku tak dapat balik raya tahun ni. Lepastu, bila keluar official announcement tak boleh balik, aku rasa minda aku sedikit koyak masatu. Honestly, aku selalu jugak fly balik semenanjung umpama semenanjung tu sekangkang kera. Tapi sebabkan tak dapat, aku rasa these days I pretend to be normal when I'm really not?


So tak ada cara lain, habiskan jugak final year ni. Lepastu aku balik. That's my biggest goal of 2021. Although aku fikir adui, I'm gonna miss Sarawak & my university life. But current mood is, I'm getting enough of this ahaha. 







Menunggu itu sesuatu yang penat

Assalamualaikum dan Salam ceria! Jujurnya aku rindu nak menulis, padahal platform ada banyak. Ada fb, ada twitter, ada IG. Tapi entah aku ra...