Wednesday, April 8, 2015

5 sen? 10 sen? Tak pandang pun

Assalamualaikum & aluu..



        Serius, seriously.

Kalau dulu, nampak 5 sen kat tengah jalan atau tengah jalan-jalan tetibe 10 sen jatuh dari poket (poket berlubang kahkahkah) aku akan buat tak tahu dan teruskan jalan. Takpun, kalau masa tunggu kat bus stop, kan kalau 10 sen jatuh sampai ke jalan raya aku just pandang.. Keluarkan lagi 10 sen dari poket.


Masa itu memang tak pandang langsung!



Amboi, diva betul Llama ini.



Sekarang ini, 1 sen pun berharga untuk aku.
Actually, sekarang baru rasa faham kenapa Rasulullah s.a.w menggalakkan untuk menjalankan bisnes. Bila kau mula berbisnes, sebenarnya ada banyak cara untuk kau dapatkan keuntungan. Sama ada cara itu baik atau sebaliknya. Kalau nak rezeki melekat lebih lama kerana lebih diredhai Pencipta, lebih baik guna cara halal so rezeki yang dapat kat kita itu diberkati, ecewah.



And...
Semalam aku baru terfikir yang sebenarnya sifat Rasulullah s.a.w bukan sahaja boleh apply untuk kehidupan seharian / dakwah dan sebagainya. Tapi boleh guna untuk berbisnes jugak.


Siddiq (bercakap benar)
    > Bercakap benar dengan produk atau barang yang dijual

Amanah (jujur)
    > Jangan songlap duit atau menipu pelanggan

Fathonah (bijaksana)
    > Bijak merancang strategi bisnes

Tabligh (menyampaikan)
    > Memberitau orang ramai tentang barang yang dijual



Rasa nak huraikan lebih lanjut tapi macam tak sesuai dengan tajuk post pula. But you get what I'm talking here? Lagipun aku bukan jutawan, mana layak bagi tips-tips berniaga.


Apa yang aku nak cakap, 10 sen atau 5 sen atau 1 sen sekalipun, duit itu masih ada nilai. Kalau tak cukup 5 sen untuk pos barang ke seluruh Malaysia, takkan dapatnya barang diposkan. Kalau tak cukup 10 sen masa bayar tol, sampai bila pun kereta tak dapat lepas palang puaka (ish macam jahat pulak sebut puaka) yang ada kat tol itu.


Even, pengasas floral mask sendiri pernah sampaikan apa yang dia dengar dari Dr Azizan alah yang selalu bagi talk untuk usahawan itu..


Dia kata,
Kita jangan sombong dengan rezeki yang Allah beri.
Walaupun 10 sen, itu tetap rezeki yang Allah beri kepada kita, dan tolonglah hargai.
Kalau duit 10 sen jatuh itu jangan SOMBONG untuk kutip duit yang jatuh itu.


Lebih kurang gitulah pesannya.
(kecuali kalau duit syiling jatuh dalam lubang paling dalam ke, yang boleh membahayakan diri kita untuk mengutip duit syiling itu, takpelah. Mungkin bukan rezeki kita.)





P/s : Ai charge 10 sen je untuk postage ke seluruh negeri Malaysia untuk Floral Mask. Jangan lepaskan peluang ye! 




Masih menunggu blogger untuk order floral mask... 



13 comments:

  1. Wakaka, mengada nya llama tu xD

    Bagus la, cari sumber pndapatan tnpa mkn gaji dari usia muda. jadi lbih menghargai duit. Tetibe menyesal pulak sebab tahun lepas ada suruh bendahari simpan je baki duit 10-20 sen tu. muehehe. rasa macam nak dtg rumah dia dan mintak balik duit baki tu. wakaka

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahaha mcm melampau lah plak nak mintak balik. Takpe niat sedekah je, tu lagi bagus. Yg tak bagusnya klu duit jatuh ckp "alah seposen je pun" pastu jalan je

      Delete
  2. Saya pula dari dulu memang kalau duit saya tercicir 10 sen ke 5 sen ke 20 sen ke, memang concern sangat. Sebab rasa sekecil-kecil duit tu pun ada nilai. Mungkin terkena penangan perangai bendahari.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uiyo bendahari..
      Saya selalu elak jadi bendahari. Takut duit hilang maa ahaha

      Delete
  3. seh. llama tu bukan main lagi. hahaha
    betul la kan? sesen pun bernilai sangat... tanpa 1 sen tu pun, takkan wujudnya 1000 rnggit. sehh.. seh. dalam ahli keluarga.. sy lah orang yang sangat sayang duit. haha.. sampai kalau nak beli. fikir beratus kali. wakwakwak.. penting atau tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahaha saya pun cmtu jugak. Kira mcm sygkan duit jugaklah

      Delete
  4. kan..skrang ni 10sen kat tengah jalan..org buat dunno je..klu duit mun yg jatuh..even 1 sen pon mun kutip balik :p

    ReplyDelete
  5. 5 sen selalu tak berkira sangat tapi kalau 10 sen memang i berkiraa uolss hahaha

    ReplyDelete
  6. betol tu. memang bernilai kalau dah namanya duit tu. :D

    ReplyDelete
  7. uuuuuit sejak akak ada tabung travel kan.. semua syiling akak jumpa masuk tabung..
    kekadang nak basuh suar ayah bunyi syiling.. korek ahahaha masuk tabung gak..

    ReplyDelete
  8. sy mmg berkira bab² duit ni..bukan kedekut tapi saya faham bertapa susahnya nk dptkan 10 sen pun..hehe

    ReplyDelete
  9. Kita memang sejenis yang pandang duit syiling ni hahahaha. Suka kumpul then tukar dengan dungan kertas hahaha

    ReplyDelete
  10. duit 1 sen ke 5 sen ke kalau dikumpul2 pun jadi banyak juga kan. bak kata pepatah, sikit2 lama2 jadi bukit. abah saya ada habit kumpul duit 5 sen.. banyak tabung dia kumpul start kitorang kecik lagi.. sweet kan.. ^_^

    ReplyDelete


Hari-hari melantak ramen, jangan malu-malu sila komen ;)


"Mungkin hamba tak balas comment di sini tapi hamba akan cuba punya cuba punya cuba untuk jenguk balik blog tuan hamba cekelian. " titah Sultan-lah-sangat.

(3 komen terawal akan di-reply)