Saturday, April 1, 2017

Tips Interview Medic Unimas

Assalamualaikum & salam cerios!
Interview medic unimas, tips interview medic, medic unimas, perubatan unimas, asasi sains hayat unimas

           Tujuan tulis entry ini 1 - sebab nak tolong junior yang berhajat besar nak masuk medic
2 - sebab nak traffic blog yang tinggi ahaha


I've been waiting to write this post. Memang sengaja pilih tarikh yang tak jauh dari tarikh interview medic untuk pelajar asasi sains hayat Unimas tahun 2017 ini. Ini nak bagitau, saya lepasan asasi Unimas jugak batch ke-6 dan harap post yang panjang ini dapat bantu. 


General interview tips & skill
  • Wear formal (baju kurung itu kalau boleh cari yang agak plain yang tak banyak corak, even better warna yang agak gelap, lelaki pakai baju kemeja. Kalau ada blazer pun okay, tak ada pun okay - dulu saya tak pakai blazer gak masa interview, so no worries. Jubah is not formal)

  • Bring personal file (file yang letak sijil itu), dan letak sijil-sijil yang penting + kalau rajin buat CV sekali) Kalau boleh, jangan letak sijil yang boleh backfire korang time iv contohnya "sijil hafazan" pastu nanti iv suruh kau baca surah Baqarah ayat 72 kalau kau tak mampu cane? Tapi kalau yakin dengan kemampuan teruskan. 


  • Sit straight & jangan sandar pada kerusi (menunjukkan rasa minat)

  • Kurangkan pergerakan yang tak perlu (macam goyang kaki), tunjukkan muka konfiden walaupun jawapan salah. 

  • Maintain eye contact & address the interviewer properly if you know his / her title

  • Usually the interview is conducted in English, don't mind your grammar too much, speak confidently.

  • Make sure your make up is light, if you don't wear make up it's fine, you don't have to. Be careful of body odour too ahaha. Just maintain good hygiene. 

  • Isi perut sebelum interview!
General tips sangat penting. Orang kata first impression. Ada orang kata, sebenarnya dalam jangka 2 saat itu dah menentukan iv itu lulus ke tak. 




Questions that were asked by my interviewer :

  1. Introduce yourself
  2. What is your long term goal?
  3. Introduce your family members 
  4. Why do you want to be a doctor?
  5. What makes you different than others?
  6. How can you give benefits to Faculty of medicine if you are accepted to be a medical student?
  7. Do you have any question?


Other questions & tips given by my lecturer for the interview :

1. Introduce yourself (Soalan wajib)
You can :      - tell your name 
                     - Age, origin, highest qualification (asasi/matriks/stpm)
                     - maybe short term / long term goals
                     - hobby (if your hobby is interesting, if just eating / sleeping don't mind telling them)
Make it short & sweet. 


2. Why do you want to be a doctor? (Soalan paling expected)
Come on, tell your reasonable reasons & make sure IKHLAS. Tak perlu nak cuba cari reason yang lain daripada lain untuk buat diri menonjol, just ikhlas. What sparks you when you think of wanting to be a doctor? - ask this question to yourself! And if you have no interest in medic (because your parents asked you to) or whatsoever, this question can help you to escape. Medicine need passionate peoples because it's tiring & long journey (not really glamorous at all). 


3. Soalan fakta (ikut nasib dapat ke tak) :

  • What do you know about faculty medicine in Unimas?
  • What is the full name of this faculty?
  • Who is the dean of the faculty, Chancellor of unimas, vice chancellor of Unimas, Minister of Health, Deputy minister of health, Dean of PPPU (if you're asasi Unimas), Chief minister of Sarawak
  • What are the current issue of health problem (make sure you know what you gonna talk / bring about, usually they won't ask medical questions but if you bring it up, they might ask about what you say)
  • With your medical knowledge, what can you do to help the society?



4. Soalan perangkap

  • Can you handle stress?
  • Why are your grades so low?
  • Why do you choose Sarawak / Unimas to study?
  • How do you see yourself in 10 years time 
  • Between doctor & family, which one you choose first?
  • There are many medical students out there, still waiting for their housemanships. Some didn't have job yet. Are you sure you want to be medical students? Okay for this question, Imma help you. If the government had already have overfloaded doctors, why would public universities still accepting new medical students every year? 
  • Why must I select you out of 120 students?
  • Generally soalan-soalan situasi. 


I would like to express my gratitude to my lecturer, Sir Fairuz for helping us making through the interview sessions. 

Apapun, I will gradually add the points to this post if there's any additional points. But one important note is : You need to expect the unexpected


For asasi Unimas students, your interview was probably done before your final exam right? Don't forget to score your final exam too, you are not 100% confirmed-to-be medical students. Grades also give a major role here, because there's a lot of interview candidates that they need to choose from. 


All the best!




Wednesday, March 8, 2017

Tips menabung yang baru terfikir (Improvised!)

Assalamualaikum & salam cerios!


          Based on entry aku yang lepas, ada pasal menabung. Tajuknya : Cara menabung yang tak pernah terfikir. Masa aku post entry itu, aku tak pernah cuba lagi teknik itu. Ada jugak yang komen, cara menabung ini tak relevan ahaha. Tapi aku yakin, mesti dah ramai pembaca yang dah jumpa teknik kumpul RM5 / RM10 / RM20 sahaja kat media sosial kan? kan?


Image result for tabung RM5
Gambar google je


So, netizen start panggil teknik ini tabung PAS, tabung BN (RM1), tabung UMNO (RM10), okay tak ada kaitan langsung dengan politik. Tabung PAS ni tabung hijau kiranya kumpul semua duit RM5 sahaja dan seterusnya.. (Kalau tak faham, boleh rujuk entri lama)


TAPI! Teknik ini ada kelemahan untuk student macam saya.

Mana mungkin setiap kali aku jumpa duit RM5, aku masuk tabung. Buatnya semua dalam dompet tinggal RM5 semua masuk tabung macam mana? Tak kuasa aku nak pergi ATM keluarkan duit lagi. 


Jadi, aku improvised sikit teknik ni antaranya :

  1. Aku syaratkan setiap minggu maksimumnya hanya RM15. (Aku buat tabung hijau). Jadi kalau dah simpan RM15 untuk minggu itu, RM5 selebihnya yang aku jumpa aku boleh guna.                                                                                                                                                                                                        
  2. Aku utamakan bayar hutang dulu kalau ada hutang dengan kawan ke apa ke, barulah masuk tabung. Baru berkat kan?  Tapi kalau ada duit warna lain, aku guna duit warna lain. Memang sayanglah nak guna duit warna hijau uhuhu.                                                                                                                                                                                                                                                             
  3. Tak boleh guna duit dalam tabung. Kalau terdesak boleh, tapi kena ganti balik!


          Asas dalam menabung ini kena disiplin je.



Baiklah, aku mungkin akan jarang online blog lepas ini sebab ada banyak komitmen lain. Sekarang ini, aku dah masuk block baru, belajar pasal tulang yeay! Rasa rugi pulak tak post pasal aku belajar ambik darah masa block 3 sebelum ini. Tapi sungguh, memang sibuk! atau aku je yang masih tak pandai bahagi masa ahaha. 





p/s : Curi-curi masa post pukul 3 pagi. Nasib baik line clear. See ya when I see ya. Assalamualaikum!



Friday, January 27, 2017

Sabar atau Syukur? Mana lagi susah?

Assalamualaikum & salam cerios!





             Hari Jumaat yang mulia ni, dan kebetulan aku kat rumah dengan kelajuan WiFi - nikmat yang sering dirindui dah kembali, aku nak tanya pada semua. Sabar ke syukur lagi susah? Haa jawab-jawab.


             Ada satu malam ini, aku pergi usrah. Dan akak usrah aku tengah cerita sesuatu tapi sesuatu  itu apa  aku dah lupa. Dan dia tanya kat semua, "Okay, rasa-rasa sabar lagi susah ke atau syukur?"


Pastu aku dengan konfidennya aku jawab, "SABAR". Yela aku teringat betapa susahnya aku nak bersabar - terutamanya time marah. Ataupun betapa susahnya aku nak sabar kalau kena tunggu someone ataupun kapal terbang.


Dan akak usrah aku pun kata, "SALAH!" ← ceh, takdelah.
Dan akak usrah aku pun kata, "Sebenarnya, yang lagi susah ialah syukur."



              Berapa ramai orang kat sini yang bersyukur, tangan dia masih lagi boleh bergerak, hidung masih boleh bernafas, mata masih boleh melihat. Siapa yang kat sini mensyukuri setiap benda kecik yang Allah kurniakan yang masih berfungsi dengan baik? Siapa? 



Tiap hari dalam hidup kita, ada sesuatu yang kita patut syukuri. 


Let's start counting our blessings instead of our sufferings.

Dan! Setiap baik & buruk yang berlaku itu mesti ada kebaikan pada akhirnya. 
Problem yang kita ada hari ini, mungkin akan menguntungkan kita pada hari esok. Syukur syukur selalu!




Pen off - Last Jumaat Januari 2017

Saturday, January 14, 2017

Little confessions on Sarawak

Assalamualaikum & salam cerios!


     Sengaja je nak tiru IIUM confessions sikit, bezanya tulis kat blog.


            Aku baru je setahun, 7 bulan kat Sarawak untuk study kat sini. Dan aku memang dibesarkan & dah biasa dengan suasana you know, Keyyel, Seylangur yang orang kata dah banyak kemajuanlah. Sarawak pun dah makin maju (kawasan-kawasan bandar utama) tapi tak dinafikan kalau kawasan pedalaman itu, masih lagi tak ada jalan perhubungan darat untuk sampai ke situ.


Masa kecik-kecikkan, aku selalu terfikir nak bercuti kat Sarawak tapi kalau boleh nak sebulan ke, supaya aku dapat explore Sarawak. Sekarang, bukan sebulan Allah makbulkan, 6 tahun terus (InsyaAllah kalau graduate on time).


Yang tak pernah pergi Sarawak, let me tell you something. Sarawak ini sangat kaya dengan budaya & hasil bumi selain dari korang tahu hutan-hutan / gua yang ada kat sini. Dan kalau anda semua ingat, yang orang-orang Sarawak ini tinggal kat rumah panjang SAHAJA, anda salah. Jujurlah, aku tak pernah lagi nampak rumah panjang, mungkin sebab duduk kawasan bandar.



Orang Sarawak sangat baik. Dan diorang sangat open & tolak-ansur dengan budaya kaum lain. Rasa bersyukur sebab dapat belajar kat Sarawak sebab apa tau, bila duduk Sarawak baru kau kenal apa itu sebenarnya 1 Malaysia. Kat semenanjung tak dinafikan, memang ada juga orang  Sabah & Sarawak kat sana, tapi ada ke semua kaum wujud? Jadi, ini peluang aku untuk kenal budaya kaum lain. Sikit pun jadilah.



Walaupun orang kata study medic kat UM, UKM baru gah kan? Tapi aku syukur aku ditempatkan kat Unimas sebab aku dapat jumpa 1 Malaysia kat sini sebelum aku start bekerja satu hari nanti.



Dan, baru-baru ini 11 Januari 2017, chief minister kesayangan warga Sarawak, Tan Sri Adenan Satem meninggal dunia. Jujur, aku tak pernah tengok betapa sedihnya rakyat sebab pemimpin diorang meninggal dunia. Sampaikan lecturer aku yang non-muslim pun suruh bertafakur sekejap untuk Tok Nan. Tolong sedekahkan Al-Fatihah untuk beliau sebab mengikut cerita-cerita orang Sarawakians, banyak betul jasa dia kat Sarawak. Sampai penuh Masjid negeri kat Petra Jaya untuk solat jenazah Tok Nan. Yang Non- muslims pun datang, jadi bayangkanlah betapa bersatunya hati diorang ni.



Semestinya, masih banyak lagi aku tak teroka pasal Sarawak.
Siney Sarawakians sitok?