Tuesday, January 28, 2020

10 Persediaan Sebelum Travel


10 Persediaan Sebelum Travel
Pernah tak pergi satu tempat, dan rasa macam satu nikmat yang tak dapat nak ungkapkan, seolah-olah Allah pilih kau untuk datang tempat itu? Sebab itu, aku ada simpan angan-angan untuk banyakkan travel. Jauh perjalanan luas pemandangan.

Tapi, 1 je, travel needs basic planning. Post ini hadir untuk beritau apa 10 persediaan sebelum travel yang kita kena fikir awal.

           1. Flight tiket dan perjalanan ke airport
Beli flight tiket ni, ada skill dia. Kena fikir nak pergi dengan sampai? Nak mendarat airport mana? Nak tambah luggage tak? Nak meal on board tak? Kalau kita selalu peka (ceh wah) dengan promo flight murah contohnya Air Asia, kena pandai book. Tapi book dengan perancangan. Jangan beli tiket flight tapi sekali time tu tetiba ada exam atau ada kerja. Decide awal, kalau lambat.. harga murahh melepas deh. 
Untuk perjalanan ke airport, fikir awal-awal nak ke airport naik apa. Kalau kat area KL / Selangor, kita bertuah ada public transport, contohnya KLIA Express (aku selalu naik sebab takda jem, mudah dan murah). Kalau nak dapatkan KLIA Express promo, korang boleh beli dekat Traveloka sebab dia selalu je buat promotion KLIA Express ni. Kalau barang banyak, nak book airport taxi pun boleh book dengan Traveloka. Korang boleh comparekan dengan airport taxi yang lain. Berbaloi bersusah sikit untuk plan, asalkan dapat yang kita puas.

          2. Insurans atau takaful
Aku banyak baca post kat group travelling fb, ramai yang cadangkan ambik insurans. Sebab kita manusia, kita tak tahu apa akan jadi. Cuba bayangkan tengah-tengah kita travel tu, kita sakit dan perlukan rawatan secepat mungkin. Mana kita nak dapat duit yang banyak masa tu? Kalau ada travel takaful ni, kalau apa-apa jadi kita tak perlu risau dah. Dan make sure cari takaful yang boleh guna guarantee letter bukan yang jenis pay and claim. Kalau jenis pay and claim tu pun still menyusahkan kita nanti.

            3. Kenal pasti keselamatan tempat
Ini penting, tak kira travel solo atau group, kita kena pastikan kawasan kita pergi tu kawasan yang selamat, terutamanya tempat penginapan. Kalau kita tau kawasan yang kita pergi ada kes ragut, kita kena jaga elok-elok barang peribadi. Paling pentingg, kawasan penginapan yang selamat, ingat point ni. Jadi survey betul-betul.

            4. International adapter
Rupa international adapter
Sebelum kita bertolak ke luar negara terutamanya, better kita prepare satu international adapter dan bawa 1 extra extension. Ini preparation in case negara yang kita pergi tu guna plug yang berbeza dengan kita. Kalau bawa sendiri senang, takdalah susah nak beli baru atau cari kat sana.

            5. Sediakan extra beg
Biasalah kan, lepas travel mesti banyak beli ole-ole. Kalau tak beli pun, back up sahaja beg yang mudah dilipat, jenis beg galas yang ringan supaya kita boleh guna waktu kat sana nanti atau untuk letakkan barang lebih dalam beg tu semasa balik. Kan dah jimat kos beli beg baru tu.

           6. Cari penginapan yang memudahkan
Lepas dah beli flight tiket tu, pastikan korang survey pelbagai jenis penginapan dan kawasannya. Supaya kita boleh membandingkan setiap satu. Carilah penginapan yang menyediakan pelbagai jenis kemudahan. Kemudahan dekat sini bukan sahaja kita refer kepada kelengkapan dalamnya, tapi kemudahan daripada segi accessible tempat. Kalau aim nak guna public transport, cari yang berdekatan dengan public transport. Kalau nak kurangkan pergerakan dengan transport, cari penginapan yang berhampiran dengan kawasan tumpuan pelancong supaya boleh jalan kaki je ke beberapa tempat.

7. Check status penyakit atau wabak negara yang kita nak pergi
Sekarang tengah bising pasal Wuhan virus, jadi elakkan dari travel ke negara China buat sementara waktu. Sama macam jemaah haji, sebelum berangkat kena dapatkan vaksin yang dah ditetapkan. Kalau negara itu ada penyakit yang dapat elak melalui vaksin, dapatkan vaksin terlebih dahulu sebagai langkah selamat guys. Kesihatan ini penting sangat-sangat. 

             8. Check passport atau visa 

One of powerful pasport; Malaysian passport

Sebelum pergi airport, pastikan pasport dan visa masih valid. Check dulu kita bawa ke tak (termasuk IC) sebelum pergi airport. Simpan dalam beg galas atau handbag yang tak mudah tercicir. Jangan simpan dalam luggage bag, nanti susah nak keluarkan. Lain negara lain cara masuknya, pastikan kita tau serba sedikit pasal itu. Nanti tak pasal-pasal tak dapat masuk negara lain sebab dia ingatkan kita nak petik epal ahaha.


           9. Tukar mata wang
Yang ni dah sedia maklumlah kan, lagi-lagi kalau pergi luar negara. Kena selalu check bila mata wang negara lain turun, cepat-cepat tukar duit. 


           10. Simcard
Bila dah pergi oversea, kena check sama ada kita boleh pakai simcard sama atau tak. Internet mana lagi murah. Penting adanya internet supaya kita boleh google tempat-tempat yang kita nak pergi, nak translate bahasa-bahasa yang pendek yang kita tak faham.



Apapun, selamat bercuti!
Rajin-rajin baca tips / iternerary orang lain yang selalu travel. Sekurang-kurangnya mental kita dah sedikit bersedia apa yang kita akan hadapi walaupun pengalaman kita tentunya akan berbeza daripada orang lain.

#masihberimpianuntuktravel

Saturday, January 25, 2020

Ortholonglah Saya

Assalamualaikum & Salam ceriaa


       Arghh, aku rasa 24 jam aku macam tak cukup. Sekarang ini aku tengah Orthopaedics posting, iaitu posting yang belajar pasal tulang. Bila masuk ortho ni, makin banyak soalan aku:

"kenapalah aku ambik medic" 

"nanti dah habis HO, aku nak sambung jadi doktor lagi ke tak eh"

Orthopaedics posting menghantui

Inilah masalahnya kalau basic anatomy tak kuat. 
Jadi, adik-adik yang fikir nak ambil medic tu, pikir baik-baik. Sanggup tak nak bersusah payah 5-6 tahun untuk study, dan lepas habis belajar, seumur hidup kena duduk hospital lama-lama (kalau kerja hospital la). 

Ortho ni scary sebab setiap batch yang lalui ortho mesti failing rates dia belas-belas. Aku ada cuti seminggu ni kalau ikutkan boleh balik, tapi sebab risau otak kosong sangat, aku terpaksa lupakan niat nak balik rumah tu. Kat rumah study ke laut China Selatan.


Bercakap pasal China ni, 


Sekarang tengah rancak isu Wuhan virus. Hati-hati, kes dalam Malaysia pun dah ada sekarang ini. Lagi-lagi tengah CNY pulak tu. Kalau kat tempat crowded pakai mask yang 3 ply (3 lapis) tu & selalulah cuci tangan dengan 7 steps tu. Peringatan untuk diri sendiri jugak. Semoga Allah melindungi kita semua kecuali orang-orang yang benarkan pelancong dari China masuk dengan mudah tanpa kawalan ketat time-time gini, you know who.