Wednesday, December 17, 2014

Kereta khayalan zaman urbanisasi

Assalamualaikum 
Hola hola!



             Sejak SPM habis kemain aku macam membawa diri dari dunia blog. Sekarang ni buat comeback tetibe cerita pasal kereta. Dah mabuk ke apa. Selalunya lelaki minat cerita pasal kereta, perempuan tak sangat. Takpe, aku masih tipikal perempuan. Aku masih tak faham kereta dan aku masih tak faham kenapa lelaki suka sangat upgrade kereta, enjin baru, rim baru, sound system etc.


Tapi, biasalah lumrah manusia suka benda-benda cantik + exclusive. Aku dari dulu suka tengok tau kereta audi. Walaupun aku tahu, kereta audi tak mampu kalahkan buggati veyron takpun lamborghini (baca : lembugini - lawak hambar). So, perkenalkan my dream car!


*drum effects*



"wahh, so shexayyy"









AUDI R8
Harga dia nak mencecah RM 800,000 (bergantung pada harga semasa)




Mahal kan? 
Takpelah, aku bukan orang kaya. Dream car yang selayaknya untuk aku adalah kereta Perodua Axia. Itupun dah dikira mewah dah. 


Tapi, aku pernah baca kat blog somewhere. Serius dah lupa blog apa.  Kalau nak sesuatu macam dream house, car, cita-cita ke. Ada tips dia. (Believe-at-your-own-risk!) 


Tampal gambar benda yang kita nak kat bilik tidur. Takpun kat tempat-tempat yang kita selalu habiskan masa. 




Walaupun nampak macam kita ni over, obses dan terlampau bersungguh-sungguh. Tapi masuk akal jugak (baca : make sense). Sebab bila kita terpandang gambar itu, automatik dapat motivasikan diri untuk dapat apa yang kita nak. Maybe sekarang, rasa dapat kereta ni mustahil, tapi tak mustahil kalau kita usaha betul-betul dan akhirnya dapat apa yang kita impikan. 

Ya, menyentuh hati bukan? :P


Apapun, 
"Kehidupan dunia tak lebih daripada permainan dan senda gurau"
Tak kisahlah apapun dream house kita, dream car kita, dream clothes kita. Last sekali, 'dream house' kita kubur, 'dream car' kita kereta jenazah & 'dream clothes' kita kain kafan yang putih dan akhirnya beransur bertukar coklat sebab terkena tanah. 





P/s : Sebenarnya aku nak bangkitkan semangat aku untuk dapatkan lesen memandu. Semoga aku berjaya dapat lesen memandu one shot je. Eheh, ini semua duniawi! Ahahaha


Okey, okey ni last. 
Every girls' dream shoe closet! 
"Ini semua duniawi!" kbye.  







Sunday, October 26, 2014

SPM : Last step to SPM 2014



Assalamualaikum.

             SPM tahun ini mula awal.

Maknanya, lebih awal aku meninggalkan sekolah. 
Rasa macam ini bukan realiti. 
SPM tinggal beberapa je lagi hari.
Kepada 97's liners,
Tuhan je tahu betapa dupdapdupdapnya hati,
Tuhan je tahu betapa tak sedianya lagi,
Tuhan je tahu betapa risaunya kita, 
Unless kalau kau takde perasaan; ahaha.


Lama tak update post baru. Mungkin lepas 25 November boleh tulis satu kemudian dua, lepas tu tiga sampai korang muntah membaca (tak klik langsung link blog ni). Masa itu aku dah bukan pelajar sekolah dah. Dah tak lagi... 


HUHUHUHUHUHU! 
Hantar aku balik ke darjah satu :p



BITTAUFIQ WAN NAJAH!
Masa ini, masa paling sesuai kita memohon banyak-banyak pada Allah supaya bantu kita. Usaha, tawakkal semua kita dah buat (walaupun tak begitu banyak tapi dah buatkan), minta ibu bapa, guru-guru, kawan-kawan, ahli keluarga doakan. Oh ye, jangan tinggal baca surah Ar-Rahman dengan surah Al-Waqiah. Pesan ustazah katanya, dua surah ini bagus untuk pelajar. 


Saya, 
Aisyah bt Azizul.
Ingin meminta maaf andai pernah menyakiti hati sesiapa secara tidak sedar atau sedar dengan kewujudan mana-mana post dalam blog ini. Maafkan saya ye (; 




Last guide to SPM :
1) Nota Biology super kreatif [here]
2) Doa-doa ketika peperiksaan [here
3) Latihan-latihan objektif boleh cari di Guru apps (download kat applestore/appstore android)
4) Study inspiration tumblr [here]











Last guide : 
1) Biology awesome notes [here]

Sunday, August 10, 2014

Kehilangan

"I never understand the value of something - until it was aken away from me."

...


           Masa itu aku dalam kelas. Kelas BM dah nak berakhir. Waktu rehat masatu. Sebenarnya aku dari pagi itu tak tenteram. Aku fikirkan pasal nenek aku. Kena tahan lambat pun aku tak fikir samgat pasal denda apa semua, yang aku fikir. Aku nak balik kampung, tu je. 


Tiba-tiba, adik aku datang. Dia cakap, "akak, tok dah meninggal." her voice was barely shaking. Mungkin dia pun terkejut. Aku well yeah, aku tak boleh control rasa sebak aku. Dan air mata jatuh. Aku sampai sekarang tak percaya. Entahlah. Rasa macam nenek aku ada lagi. Dia sakit-sakit sebelum dia meninggal. Mama berulang-alik ke kampung untuk jaga tok.



Tapi, bila ingat-ingat balik memori aku dengan tok, rasa sebak itu memang ada. Aku terkilan sangat, aku tak sempat nak tengok wajah tok sebelum meninggal. Sungguh. Rasa macam bersalah. Tapi, ayah aku kata, benda dah jadi, kita tak boleh nak halang. Mungkin bukan rezeki aku untuk tengok tok buat kali terakhir.


Tok meninggal 8 Ogos haritu. Al-Fatihah


Yang hidup kena teruskan hidup. Nak tak nak, kita juga yang akan dikapankan, disolatkan dan dikebumikan. 

Oh dan, datuk awak, nenek awak, mak ayah awak and orang-orang yang care pasal awak, tolong hargai dia. Kita tak tahu, bila kali terakhir kita.. 





Wednesday, July 9, 2014

Braces diary : Pakai braces


Salam Ramadan!

Assalamualaikum dan welkem ke blog gigi beshi.
Hehe.

Inilah warna braces aku yang pertama. 
Black.


            Kalau Orang Kaya Kaya (OKK) selalunya pergi pasang braces kat klinik swasta. Faedahnya, korang boleh buat braces dengan kadar terpantas asalkan korang hulur ching-ching! ($$$) Dan semuanya akan lebih pantas.



            Tapi aku adalah orang sederhana. Ibu dan ayah aku kerja kerajaan (Alhamdulillah untung masih ada kerja) jadi option aku adalah pergi klinik kerajaan. Tapi ingat, pelajar sekolah je boleh apply cara ini kalau rasa-rasa umur dah melebihi title pelajar sekolah, maaflah kena berbalik kepada cara pergi ke klinik swasta. Biasalah, kalau nak murah, mestilah lagi lama tunggu giliran pakai braces.



Appoinment pertama aku masa form 2. Bayangkan dah form 5 baru giliran aku pakai braces. Tapi masa proses menunggu itu, doktor bagi aku pakai retainer. Aneh bukan? Tapi eloklah buat something daripada tak buat apa-apa. Rujuk sini. 



Mula-mula pakai braces memang sakit. Korang hanya boleh makan soft foods like bubur, yogurt and whatnot. Tapi kalau korang jenis typical gagah perkasa macam seorang kawan sekolah aku ini, first day pakai braces boleh makan ayam goreng. Ayam goreng tu tau tak, kulit dahlah keras. Bagi first time pakai braces, even sayur pun dah dianggap keras. Gigi kami umpama bayi. *buat muka comel*



Dan, braces ada berus gigi khas. Nama dia, interdental brush. Nampak tak dia halus berusnya? Fungsinya untuk menyental dan menggelongsorkan segala kekotoran yuks yuks celah-celah antara  braces keluar. Awesome tak?


Actually, sesiapa yang tak pakai braces pun boleh guna Interdental Brush tau. 


Persoalan-persoalan famous tentang braces. Fakta atau Mitos?

1. Taknaklah, pakai braces nanti kena sambar petir.
MITOS. 

2. Magnet mesti melekat kat braces kan?
MITOS.

3. Eiii, braces nanti tak berkarat ke?
MITOS. 

4. Adakah braces akan dikesan oleh pengesan logam di airport?
MITOS. 

5. Adakah pemakai braces akan jadi pelat?
FAKTA.

Tapi tengok juga orang jugalah. Ada yang akan pelat bila sebut huruf-huruf S C X. Macam aku, Alhamdulillah aku tak pelat pun masa pakai braces. Bersyukur sangat sebab masa tu aku masuk bahas tau. Masa itu jugalah aku kena pakai braces. Kalau nak tunda, entah bila lagi aku boleh pakai braces.

For more and source, punch here. 


Akhir sekali,
selalunya kata orang,

6. Orang yang pakai braces ini nampak cute.

FAKTA ATAU MITOS?


Please cakap fakta. Please. Please. 


             

Kadang-kadang aku rasa, pemakai braces ini dah mengalahkan doktor gigi pulak. Kemain nauu, cerita pasal gigi. Macam aku, aku tak nak jadi doktor gigi. Nak jadi optometrist (mata). *gelak malu*
MITOS GIGI BESI, FAKTA GIGI BESI, BRACES, MITOS BRACES, ORTHODONTHICS, INTERDENTAL BRUSH, SWASTA KERAJAAN


*opps, trial dah dekat. Gulp.

Thursday, May 1, 2014

Braces Diary : Cabut gigi

Assalamualaikum dan shelamat datang! 
Braces girl cabut gigi, kenapa kena cabut gigi untuk braces, mahal tak braces, sakit tak pakai braces, budak gigi besi, berapa gigi yang perlu dicabut, hospital kerajaan, comel, braces sakit

           
           Sekarang ini, pakai braces ini macam trend semasa. Semua orang nak pakai sebab nak nampak cute. Tapi bagi aku, aku ini dahlah pakai spek mata tambah pulak kekurangan aku membuatkan aku terpaksa mengenakan pakai braces. Boleh spot tak ciri-ciri lengkap ugly betty? Ahaha, cuma aku cute sikitlah ahaha *lempang buaya*.



Ingat pakai braces ini mudah ke? Sakit jugak.
Kalau ikut yang prosedur yang biasa, kena cabut 4 gigi supaya ada ruang untuk gigi itu bergerak. Unless kalau ada ruang lebih untuk gigi bergerak. Macam kawan aku, dia tak perlu cabut mana-mana gigi tapi dia kena pakai alat lain untuk jarakkan gigi dia.



Cabut gigilah paling seksa. Sebab gigi yang dicabut dari mulut aku ni gigi geraham atas bawah. Masa jarum bius dicucukkan ke lelangit itu, menyengat! Even selepas cabut gigi, darah mengalir-ngalir keluar. Pastu rahang bawah aku bengkak sikit sebab melolong kesakitan.

"Meh doktor, mehh meehhhh!" *suara ceria


Kalau tengok balik kad appoinment, aku ada

Cabutan gigi pertama
Cabutan 2 GIGI SEKALIGUS (ni paling seksa)
Cabutan gigi terakhir


Okay, aku nak cerita pasal cabutan 2 gigi sekaligus.  Mula-mula dia letak bius atas bawah sebab nak cabut gigi bahagian atas bawah. Yelah, logiklah kan. Masa itu, aku pilih hari cuti sekolah. So, kalau aku merengkut kesakitan kat rumah pun tak adalah rasa bersalah sangat. Lepas dia letakkan bius, dia letakkan acuan untuk ambil sampel gigi kita. Dia macam, paste warna hijau untuk ikut bentuk gigi kita sebelum cabut 2 gigi tersebut. Sayang ohhh, sebab gigi aku itu still cantik!


Sayang aku tak ambil gambar gigi aku yang dah dicabut itu. Sobs, sobs selamat tinggal!
Dan masa doktor cina itu cabut gigi aku, aku baca bismillah dengan zikir. Tapi memang time cabut tak sakit sebab dah bius. Tapi lepas sejam macam itu, gusi kauorang akan menjerit kesakitan! Muahaha. Habis kapas aku guna, ish ish ish.


So, kalau cabut gigi aku cadangkan :
1- Membuat persediaan mental
2- Bergambar dulu ke sebelum cabut (kenangankan?) *optional*
3- Masa doktor nak cabut, bacalah bismillah atau zikir (bagi muslim)
4- Minta kapas lebih / beli daripada farmasi
5- Jangan makan makanan yang panas dan keras


Masa cabutan 2 gigi sekaligus itu, aku bantai je makan jagung. Ahaha, jangan ikut eh! Aku dah makan agak-agak separuh baru teringat yang aku tak boleh makan makanan keras. Hampeh. Dan, disebabkan doktor cabut gigi aku bahagian kanan masa itu, aku terpaksa kunyah makanan belah kiri.  

Tertelan darah itu perkara biasa cuma kalau boleh kurangkanlah sebab tak elok. Kang jadi Edward Cullen kang takpun nak lagenda sikit, Raja bersiung. Naya kang mak korang kena bawa supplier darah untuk korang. 



"erm erm, lazatnya darah." eeiyuw.


             Tujuan entry ini bukan nak takut-takutkan bakal pemakai braces ke apa, tapi ini kenyataan. Certain people kata tak sakit pun pakai braces ini. Tapi sebenarnya perlukan pengorbanan jugak weh. So, kat luar sana reconsider semua itu kalau gigi dah cantik, tersusun elok, rasanya tak perlu kut nak pakai braces. 




Also :
Hukum memakai braces 
Kenapa kena cabut gigi untuk pakai braces?


Sesiapa yang dah baca sejauh ini, korang memang tabah :p
Nanti, In Sha Allah aku update lagi pasal braces ini selepas Mid-Year Exam. Dear myself, jangan jadi malas sangat. periksa dah dekat dah ini :p



Dapat post entry ini pun sebab hari ini cuti umum, Hari Pekerja.
Kalau tak, hmm. 

Sunday, March 23, 2014

7 similar faces in the world

Assalamualaikum and houulla holaa!


I heard that there are several theories regarding that we have 7 people that have similar face as we do in the world. But yeah, we never know if that theory is accepted or not. And some people called it doppelganger, but no. We are not discussing about doppelganger. It is completely a different topic.

Hmm, same face? It's kind a make sense.


My friend once said that I looked like her. 
It's so good to be true! HAHAHA. 
Now, now, ada orang perasan pulak. 


So, most of my friends, they said that my sister is like my identical twin.I had a younger sister. My only sister. They claimed that we have the same voice, about the same height and the same face (not really tho). Even if I denied them, there will always be my family members, strangers and 'mak cik jual tepi jalan' also claiming the same thing.


Even there is one boy, my classmate, he once stated, that what if my "secret admirer" mistaken if he thought that my younger sister is me? I laughed at him because the sound of me having a secret admire is just ridiculous. But at some point, he is true. No, not about the secret admirer but some of my friends do actually mistaken my sister as me. Then, they go on mentioning, "patutlah tak pandang masa panggil." "eh, ingatkan Aisyah tadi." bla.. bla..


This is so random. I think that this post have no point at all. So, I have found one out of seven. What about you guys? Ever met one?


p/s : AHAHA, I was so boring during this school holiday so I thought it will be cool if  I post something in English. "Budak ni poyo oh cakap English." Relaks relaks, lain kali kita buat dalam Bahasa Arab pulak. Baru bahasa syurga kan? :p


Jom study!

Friday, March 7, 2014

Membebel sebelum tidur

Assalamualaikum sebagai pembuka bicara,
Cehh, ayu sungguh bahasa!


Sejak header bertukar jadi harapan untuk dapatkan SPM 11A+, dah makin jarang blog ni berupdate. Patut ke aku tukar header ini supaya aku dapat berblog macam dulu? (acah-acah update blog je, nanti apa pun tak boleh).

Seriuslah, tahun ini jadual aku sangat berisi macam dompet penuh dengan duit syiling sampai dompet terkoyak. Macam itulah, betapa berisinya masa aku. Penuh tak ada ruang kosong untuk blog, *sedih*


Mana taknya, dari Isnin sampai Ahad aku pergi sekolah je. Pak guard pun dah bosan. Asyik muka budak ini je. Orang kata "my second house is my school." Apa agaknya, akan jadi kalau aku dah lepas SPM nanti eh? Mesti aku rinduu sangat nak pergi sekolah.  Bercakap pasal habis SPM ini, results SPM 2013 dikatakan keluar 20 MAC 2014. So, kepada sesiapa di luar sana yang nervous tahap nerves impluses bagai nak meletup, all the best. Doakan yang terbaik! Aku somehow, look forward untuk results senior tahun lepas. Ini semua sebagai semangat dan inspirasi.


Pengetua sekolah baru pun akan datang ke sekolah aku. Katanya, garangnya. Dan, ini pertama kali tau aku bersekolah dapat pengetua lelaki. *shocking*


Sayang seribu kali sayang, aku masih tak dapat nak update blog selalu.
For next entry, tunggukan ya! Ada kejutan. Haa ewah.

P/s : Buat siapa yang tak pernah menggigil, masuklah syarahan spontan. Tajuk diberikan pada waktu itu juga dan hanya ada 2 minit untuk rangka idea. Memang terbaik. Untuk update yang lain, mungkin akan ada tips untuk kawal nervous. In Sha Allah. 


Saturday, February 15, 2014

A promise is made

Assalamualaikum dan ohayo~


Badan aku masih sengal-sengal ini. Sakit lepas habis fun run (merentas desa). Inilah akibatnya, dah lama tak lari, badan jadi shock. Lemak bergantungan pun kini berciciran secara tiba-tiba. Akibatnya, badan jadi sakit-sakit. On the bright side, aku berjaya dapat top 15 Perempuan bawah 18 tahun untuk fun run. Alhamdulillah (sambil urut-urut kaki)


Dan,
Hari itu jugak, last day untuk pengetua sekolah aku. Aku pelik betul, tahun aku nak periksa ada sahaja perubahan. Nanti ada pengetua baharu (cehh tatabahasa jaga itu) datang pula. So, aku pun bersalamanlah dengan pengetua.

"Cikgu, terima kasih cikgu."
Pengetua peluk aku. 

"Janji eh Aisyah, kamu kena dapat straight A's untuk SPM." Pengetua pandang aku. Berharap.

"In Sha Allah. Cikgu jangan lupakan saya." sengih. 

"Tak, saya tak lupakan Aisyah." 

From that day, 
A promise is made. 
Walau apapun janji tetap janji. "A promise is made anyway. Deal with it." 


Pengetua ini, adalah satu-satunya pengetua yang ingat nama aku. Orang putih kata, the one who remembers me by the name. Batch aku ini, dah 3 kali tukar pengetua kat sekolah. Dan semua pengetua itu berpindah tahun semasa aku ada peperiksaan besar, masa PMR dan yang ini SPM. Agak-agak, pengetua baharu ini, tahu nama aku ke? Garang ke? Lelaki ke perempuan?


Persoalan terbesar sekali,
Boleh ke aku tunai janji aku? 


*Buat sesiapa yang tak tahu atau tak sedar atau lupa ada SPM tahun ini. SPM 2014 dicepatkan pada 3 November 2014. Tetapi tarikh bergantung kepada pindaan  Lembaga yang menakutkan iaitu Lembaga Peperiksaan. Boleh rujuk google atau guru-guru yang berkenaan.*

Saturday, January 11, 2014

Perlu ke niat?

"Niat kamu nak ke sekolah untuk apa? Untuk jumpa boyfriend girlfriend? Untuk dapat straight A's?"

"Niat ke sekolah mestilah kerana Allah sebab kita nak pelajari ilmuNya. Setiap hari kita kena perbaharui niat kita."

Yup, tajdid niat.

Kenapa kita kena jaga niat kita? Kenapa kena tiap-tiap hari perbaharui niat dan betulkan niat yang tak berapa nak betul itu? Dan aku.. ketika itu masih samar-samar akan jawapannya.



"Jaga niat kita setiap hari. Tentukan kerana Allah. Jika tidak, kita tidak akan sampai pada Allah. Alangkah sia sianya hidup kita dan alangkah sedihnya apabila sampai dipadang mahsyar dan melihat akaun kita kosong kerana tidak niat kerana Allah." (source)

***


"Niat itu urusan hati. jaga niat berarti jaga hati. jaga hati berarti jaga pikiran, perkataan, dan perbuatan. dan jaga pikiran, perkataan , dan perbuatan itu ga mudah. tapi ga mudah bukan berarti ga bisa." (source)

***


"Ibn Qayyim rahimahullah talks about this, in terms of tazkiyah, he says, you have to focus on WHY you are doing this, and for WHOM you are doing this for, instead of exactly WHAT you are doing. Because you see, exactly what you are doing is a means to an end."  - Shaykh Abdul Nasir Jangda (source)




"Ohh."
Jadi, niat ini dia berkait rapat dengan soal ikhlas. Contoh masa kita kecik-kecik, mak atau ayah kita mesti suruh kita puasa penuh dan kalau kita dapat puasa penuh nanti mak ayah akan kasi duit raya berapa banyak hari yang telah kita puasa.

Persoalannya, niat kita puasa itu sebab duit raya ke sebab Allah?

Jadi, fahamlah aku di sini yang niat itu penting. Tak guna buat amalan banyak tapi niat hanya nak menunjuk-nunjuk pada orang, bangga pada orang oh dan riak. Sia-sia buat amalan setinggi gunung, tapi niat nak menunjuk. Tak patut, tak patut *geleng kepala*

Dan kena ingat juga, niat yang baik tak menghalalkan cara yang salah.



Jadi, apa kata tahun ini kita jaga niat kita di awal, semasa dan di akhir proses, sama-sama?