Saturday, April 1, 2017

Tips Interview Medic Unimas

Assalamualaikum & salam cerios!
Interview medic unimas, tips interview medic, medic unimas, perubatan unimas, asasi sains hayat unimas

           Tujuan tulis entry ini 1 - sebab nak tolong junior yang berhajat besar nak masuk medic
2 - sebab nak traffic blog yang tinggi ahaha


I've been waiting to write this post. Memang sengaja pilih tarikh yang tak jauh dari tarikh interview medic untuk pelajar asasi sains hayat Unimas tahun 2017 ini. Ini nak bagitau, saya lepasan asasi Unimas jugak batch ke-6 dan harap post yang panjang ini dapat bantu. 


General interview tips & skill
  • Wear formal (baju kurung itu kalau boleh cari yang agak plain yang tak banyak corak, even better warna yang agak gelap, lelaki pakai baju kemeja. Kalau ada blazer pun okay, tak ada pun okay - dulu saya tak pakai blazer gak masa interview, so no worries. Jubah is not formal)

  • Bring personal file (file yang letak sijil itu), dan letak sijil-sijil yang penting + kalau rajin buat CV sekali) Kalau boleh, jangan letak sijil yang boleh backfire korang time iv contohnya "sijil hafazan" pastu nanti iv suruh kau baca surah Baqarah ayat 72 kalau kau tak mampu cane? Tapi kalau yakin dengan kemampuan teruskan. 


  • Sit straight & jangan sandar pada kerusi (menunjukkan rasa minat)

  • Kurangkan pergerakan yang tak perlu (macam goyang kaki), tunjukkan muka konfiden walaupun jawapan salah. 

  • Maintain eye contact & address the interviewer properly if you know his / her title

  • Usually the interview is conducted in English, don't mind your grammar too much, speak confidently.

  • Make sure your make up is light, if you don't wear make up it's fine, you don't have to. Be careful of body odour too ahaha. Just maintain good hygiene. 

  • Isi perut sebelum interview!
General tips sangat penting. Orang kata first impression. Ada orang kata, sebenarnya dalam jangka 2 saat itu dah menentukan iv itu lulus ke tak. 




Questions that were asked by my interviewer :

  1. Introduce yourself
  2. What is your long term goal?
  3. Introduce your family members 
  4. Why do you want to be a doctor?
  5. What makes you different than others?
  6. How can you give benefits to Faculty of medicine if you are accepted to be a medical student?
  7. Do you have any question?


Other questions & tips given by my lecturer for the interview :

1. Introduce yourself (Soalan wajib)
You can :      - tell your name 
                     - Age, origin, highest qualification (asasi/matriks/stpm)
                     - maybe short term / long term goals
                     - hobby (if your hobby is interesting, if just eating / sleeping don't mind telling them)
Make it short & sweet. 


2. Why do you want to be a doctor? (Soalan paling expected)
Come on, tell your reasonable reasons & make sure IKHLAS. Tak perlu nak cuba cari reason yang lain daripada lain untuk buat diri menonjol, just ikhlas. What sparks you when you think of wanting to be a doctor? - ask this question to yourself! And if you have no interest in medic (because your parents asked you to) or whatsoever, this question can help you to escape. Medicine need passionate peoples because it's tiring & long journey (not really glamorous at all). 


3. Soalan fakta (ikut nasib dapat ke tak) :

  • What do you know about faculty medicine in Unimas?
  • What is the full name of this faculty?
  • Who is the dean of the faculty, Chancellor of unimas, vice chancellor of Unimas, Minister of Health, Deputy minister of health, Dean of PPPU (if you're asasi Unimas), Chief minister of Sarawak
  • What are the current issue of health problem (make sure you know what you gonna talk / bring about, usually they won't ask medical questions but if you bring it up, they might ask about what you say)
  • With your medical knowledge, what can you do to help the society?



4. Soalan perangkap

  • Can you handle stress?
  • Why are your grades so low?
  • Why do you choose Sarawak / Unimas to study?
  • How do you see yourself in 10 years time 
  • Between doctor & family, which one you choose first?
  • There are many medical students out there, still waiting for their housemanships. Some didn't have job yet. Are you sure you want to be medical students? Okay for this question, Imma help you. If the government had already have overfloaded doctors, why would public universities still accepting new medical students every year? 
  • Why must I select you out of 120 students?
  • Generally soalan-soalan situasi. 


I would like to express my gratitude to my lecturer, Sir Fairuz for helping us making through the interview sessions. 

Apapun, I will gradually add the points to this post if there's any additional points. But one important note is : You need to expect the unexpected


For asasi Unimas students, your interview was probably done before your final exam right? Don't forget to score your final exam too, you are not 100% confirmed-to-be medical students. Grades also give a major role here, because there's a lot of interview candidates that they need to choose from. 


All the best!



20 comments:

  1. Bestnyaa baca tips ni, tapi saya apply semua biasiswa , tapi tak dapat :(((

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takpe takpe, cuba lagi InsyaAllah ada rezeki melekat la tu chaiyokk

      Delete
  2. wahh, amik course medic ada iv juga ya. ingatkan art sahaja. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah, utk elakkn pilih student yg x minat katanya... Hekhekhek

      Delete
  3. >_< part soalan perangkap tu la betul betul jd perangkap :'(

    ReplyDelete
  4. unimas baru lagi eh? batch ke 6?

    apepun goodluck :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak.. dah lama sebenarnya course medic kat Unimas. Kenal Dr Farhan Hadi suami kepada Ustazah Fatimah Syarha? Dia dulu bekas pelajar medic di Unimas ;)

      Delete
    2. Dr. Farhan Hadi mestila kenal :-) pernah dgr dia bg talk. So asasi la ni yang still baru tu?

      Medic unimas sistem semester eh? 28 weeks per sem macam upm ke? Syllabus ikut sistem mcm respiratory, git, reproductive ke?? Hahaha sorry for asking, just curious bcs it seems like my uni je yang sistem berbeza kat msia ni

      Delete
    3. Sorry ahaha baca komen reply kt bwh

      Delete
  5. tetiba terindu UNIMAS.. btw nice sharin

    ReplyDelete
  6. Haah asasi yg still baru. Okay, sbnrnya saya baru perasan mmg setiap univ wlupun IPTA ada perbezaan sistemnya. UKM lain sikit, UiTM lain (berdsrkan prog pertukaran pljr). Unimas ni guna sistem block. So, klu block 3 pasal darah (the physiology, patho, pharmaco bla bla), block 4 pasal musculoskeletal system.. 1 block 2 bulan, setiap 2 bulan ada end of block exam (EOB). Satu sem, kiranya ada 2 block. Tp kitaorg tak follow sgt sistem sem. Cam contoh, dari segi pendftaran kosnya, sem 1 untuk block 1 & 2. Tapi hujung sem 1, dah start dh bljr block 3. Tapi daftar block 3 utk sem 2. Ha faham x? Kiranya kitaorg guna semester hanya untuk daftar kos.


    Cuti midsem takdak, study week takdak.. Nak tanya, which univ r u from? Sbb lupa ahaha UKM eh? Ke UPM?

    ReplyDelete
    Replies
    1. SAME! MY UNI PUN GUNA SISTEM BLOCK! <3 So memang faham sesangat XD My friend dekat UPM blurr je bila sebut pasal block ni XD Sendu sikit sistem block ni sebab tak sama dengan budak sem huhuhuh. Tapi agak lain sikit pasal subjek. Skrng mesti tgh block 3 kan? block 3 kitorg microbiology, parasitology, and pharmaco.

      PBL pun every week ke? sbb kitorg every week.

      ehehe iolls budak yuaiyey tapi kuantan bukan gombak >.<

      Delete
  7. Nak tanya, kalau budak bkn dari asasi unimas berapa pointer dapat masuk, and dekat situ ada ramai ke budak asasi um(pasum)

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasanya 3.5 dh boleh masuk. (but kena ingat persaingan dari matriks, asasi uitm & STPM). Batch saya ada 2 orang dari Pasum hehe. Saya dgr ramai asasi Pasum masuk uitm untuk medic ;)

      Delete
  8. Akak lagi satu nak tanya nI, akak medic 16/22 kan, btl ke, saya ada baca blog dorang kata, yg dapat kebanyakannya budak dari borneo, and lagi satu kat situ berapa ramai lelaki bumiputera dari semenanjung

    ReplyDelete
    Replies
    1. apa tu 16/22, boleh jelaskan?

      kalau ratio, sebenarnya takde nampak perbezaan besar sgt pun antara semenanjung / borneo..

      berapa ramai laki bumiputera dari semenanjg? Well, jumlah laki pun dah sikit apatah lagi jumlah laki bumiputera semenanjung ahaha..


      don't worry abt ratio that much. If you're good, then u're good to go ;)

      Delete


Hari-hari melantak ramen, jangan malu-malu sila komen ;)


"Mungkin hamba tak balas comment di sini tapi hamba akan cuba punya cuba punya cuba untuk jenguk balik blog tuan hamba cekelian. " titah Sultan-lah-sangat.

(3 komen terawal akan di-reply)