Friday, April 12, 2013

Senyum itu free

Assalamualaikum
"Tak jawab dosa, kalau jawab menggoda" 


Dear whoever who read this, please smile ;)
You look better now and sweeter, like seriously. I'm not kidding.





Aku rasa amalan paling simple dan paling senang nak istiqamah ialah ; SENYUM

Pernah ke orang minta, "Satu senyuman kau itu 20 sen!"
Ingat kita bukan hidup di zaman Spongebob seluar petak.


See even "smile" is not listed in the bill! 


Senyum ini tak seperit angkat berat di gym semata-mata untuk dapat badan bermuscle. Tak sepadah membuli ketua kelas di sekolah *batuk*. Tak pelik macam tarian harlem shake. Cuma perlukan 2 otot muka untuk menghasilkan senyuman. Dan orang kata, kalau banyak senyum nanti muka jadi awet muda. Tak perlu susah-susah nak tonyoh liquid paper kat muka, hah wait what?


So, kalau jumpa orang di luar sana jangan lupa senyum dan balas senyuman orang lain. Tak salah pun kalau kita mulakan senyum dulu. Tapi jangan pula senyum sebab ngorat. Itu dah lain niat namanya. Elok-elok dah buat sunnah Nabi ke laut pulak perginya. 



"Janganlah kamu memandang hina (menganggap remeh) untuk melakukan amal soleh yang kecil walaupun sekadar memandang wajah saudaramu dengan senyuman." (Riwayat Muslim)




SMILE ;)
it's Sunnah
it's Free


Start giving out smile, people. 
A small effort but means a lot, ya know.
senyuman plastik, senyum tak perlu kata apa-apa, smile always, always smile, fake smile, that sweet smile, i like youir smile, sunnah, senyum tawar




17 comments:

  1. senyum juga satu senaman untuk muka nampak muda.. hehe..jom senyum.. :) (*nampak tak saya senyum.. hehe)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'ah, jom jom.
      Nampak alahai sweetnya senyuman. *padahal tak nampak apa2 XD*

      Delete
  2. nice day :)
    Bermimpilah tentang apa yang ingin kamu impikan,
    pergilah ke tempat-tempat kamu inginkan,
    Jadilah seperti yang kamu inginkan,
    karena kamu hanya memiliki satu kehidupan
    dan satu kesempatan untuk melakukan hal-hal
    yang ingin kamu lakukan

    http://www.nolimitadventure.com/

    ReplyDelete
  3. semyunm pnjang2 pas baca entri ni. ^________________________________________________^

    ReplyDelete
  4. *senyum* Saya sebenarnya tak selalu senyum pastu orang kata saya sombong. Lepas tu cikgu kata saya kena senyum sebab senyum tu senaman. Hehehe :D lagipun senyum tu sunnah & free.. hehe

    ReplyDelete
  5. eleh syah, aku senyum kat kau, kau buat pandangan pelik pulak :P

    ReplyDelete
  6. jom komen entry sya , ada GA by tumtumshop , hadiah wang tunai ! :)

    http://elsaulfahdotnet.blogspot.com/2013/04/blogging-contest-by-tumtumshop.html

    ReplyDelete
  7. akak suka senyum . kadang tu , jumpa org tak kenal pun rasa nak senyum . tapi..........malu la pulak nak senyum kat orang asing . HAHHA .


    p/s ; aisyah , emelkan detail aisyah kat akak boleh ? nama , alamat , no.tel

    emel akak ; sabellamohamad@gmail.com

    ReplyDelete
  8. jom join contest guruku sayang yang simple ini . ada shawl dan top up untuk dimenangi . jom jom syarat sangat simple dan mudah

    http://theflickerdoodles.blogspot.com/2013/05/contest-guruku-sayang-oleh-lulla-dan.html

    ReplyDelete
  9. ada jugak orang yang susahhhh nak senyum kan ~~
    -.-'

    ReplyDelete


Hari-hari melantak ramen, jangan malu-malu sila komen ;)


"Mungkin hamba tak balas comment di sini tapi hamba akan cuba punya cuba punya cuba untuk jenguk balik blog tuan hamba cekelian. " titah Sultan-lah-sangat.

(3 komen terawal akan di-reply)