Monday, December 14, 2015

Driving and fear!

Assalamualaikum dan salam ceria!




          Ye, aku di sini menaip sedangkan sepatutnya malam free ini aku patut isi dengan belajar atau simply tidur selepas sepetang aku menghabiskan masa melawat FSPK. FSPK itu apa? Fakulti sains perubatan dan kesihatan. Ingatkan nak tulis pasal itu, tapi macam tak banyak gambar diambil so, lupakan jela! Lawatan tanpa bukti gambar macam sia-sia tulis dalam blog ahaha. Tengoklah kalau rajin nanti eh..


- Sesi bebelan tamat -
*****************


        Perasan tak post popular aku pasal lesen JPJ. Uhuhu, ini aku nak habaq mai. Aku tak pernah anggap memandu kereta itu macam satu benda yang aku teringin sangat-sangat. Aku anggap memandu kereta ialah SATU KEMESTIAN dan SATU KEMAHIRAN yang wajib semua orang ada. Sebenarnya, pemikiran aku salah. Tak ada lesen pun bagus jugak sebenarnya. Kau boleh suruh orang jadi driver.


Memandu kereta ini satu kemewahan. Pakai banyak duit.

Nak ada lesen kena ada duit, nak bawa kereta kena bayar minyak, nak kena guna duit setiap kali servis kereta. Bayar kereta bulan-bulan. Itu belum kira kalau kereta rosak atau accident, nauzubillahiminzalik.

Agaknya...
Sebab itulah eh menteri suruh naik basikal pergi kerja, LOL.



Aku sebenarnya... Macam fobia dengan memandu. Aku dah tak boleh bawa kereta dengan berani macam masa mula-mula fresh dapat lesen dulu. Aku dah jadi berpijak pada realiti. Lagi-lagi aku sangat-sangat risau kalau masa memandu di laluan sempit atau jalan licin. Kau akan tau orang itu macam fobia bila ada sesuatu terjadi kat orang itu. Ye, sesuatu terjadi. Tapi... Tak sanggupku menulis di sini apakah situasi itu. Uhuhu



Nak tahu, kereta apa yang aku selesa?
Kereta kelisa. Tapi sayangnya kereta kelisa kat rumah ayah dah jual.
Tapi aku selalunya sewa kereta kelisa lah.


Dan, kalau satu hari nanti aku nak beli kereta, aku akan beli yang ada safety feature. Macam brek sendiri kalau tak sempat brek sebab ada sensor. Kereta yang saiz agak kecil supaya muat parking dan supaya muat jalan sempit sebab aku takut laluan sempit.


Tapi apapun.
Alhamdulillah, setakat ini aku masih boleh lagi memandu tapi kalini dengan lebih berhati-hati. Ada kawan saya yang ada lesen tapi takut nak bawa kereta. Ikutlah, bawa kereta kalau berani dan rasa mampu lakukan okay?  Kalau rasa takut-takut itu, mungkin kena ada orang berpengalaman kat sebelah sampailah rasa berani itu muncul okay?



Jaga diri di jalan raya.




6 comments:

  1. nervous pulak baca ni. minggu ni belajar memandu. next week ujian memandu ahhhh

    ReplyDelete
  2. Kagum dengan orang pandai memandu ni. Akak takde lesen, so memang duduk diam-diam jadi penumpang sahaja

    ReplyDelete
  3. sy belum bersedia lagi nak ambik lesen hehehe. tp bila tengok orang bawak kete, rasa nak try jugak

    ReplyDelete
  4. Saya nak sangat bawa kereta tapi kalau sy bawa kereta, confirm saya kena tahan.....sebab tak de lesen lagi, wakaka. But saya rasa saya akan selalu sesat jalan kalau bawa kereta sendiri, lol. Mula2 memang rasa seram kot, lama2 biasa la tu ^_^

    ReplyDelete
  5. kite dah setahun lebih dapat lesen tapi sampai skrg masih tak berani bawak kereta walaupun dulu2 masa test JPJ tu lulus dgn jayanya haha

    ReplyDelete
  6. akak pun nak tak nak kena berani juga. lagi2 pergi kerja kena drive sendiri. tapi tu la, mula-mula berani drive kat perak je. kat selangor tak berani langsung. tapi alhamdulillah.

    ReplyDelete


Hari-hari melantak ramen, jangan malu-malu sila komen ;)


"Mungkin hamba tak balas comment di sini tapi hamba akan cuba punya cuba punya cuba untuk jenguk balik blog tuan hamba cekelian. " titah Sultan-lah-sangat.

(3 komen terawal akan di-reply)