Saturday, August 6, 2016

Cara Menabung yang Tak Pernah Terfikir

Assalamualaikum & salam cerios!


     Sejak akhir-akhir ini aku makin rajin ke fb sebab entahlah, mungkin sebab system dia lebih baik. Kadang-kadang baca komen yang macam nak bertumbuk buatkan rasa nak tergelak. Antara page yang aku suka baca : IIUM Confessions tapi aku tak pernah lagilah confess. Segan kut, aku bukannya dari UIA.


Okay, tapi ini takda kena mengena dengan page confessions.


Aku terjumpa satu post yang orang share, cara nak menabung guna duit RM20 & RM5. Cara dia mudah je, bila ada je duit RM20 / RM5 terus je simpan dalam tabung. Tak kiralah dapat baki ke, orang bagi ke (rare), keluar dari mesin atm ke, atau dapat angpau ke terus je simpan dalam tabung. Asalkan jangan mencuri pulak.






Boleh je nak fleksibel, nak target simpan sama ada duit RM50 / RM20 / RM10 / RM5 / RM1.


Kiranya asal jumpa RM20 / RM5 je masuk tabung. Senang je kan? Duit lain cam sepuluh hinggit, limopuluh hinggit, singgit korang boleh guna. Duit lain boleh guna cuma target duit yang kalian nak simpan tak boleh guna.



Dulu aku rasa menabung ni dah tak relevan bila dah masuk universiti. (Relevan masa sekolah je sebab mak kasi duit saku). Tapi bila ada orang bagi idea macam ni. Sangat make sense dan possible kalau kuat jati diri kahkahkah.


Tips yang sangat sesuai untuk semua peringkat umur.



Aku pun nak cuba lepasni. Jom!


10 comments:

  1. bagi saya rm20 tu satu angka yg agak banyak utk student cam kite ni hahaha. dalam sehari paling banyak pun saya mampu simpan rm5 jekot :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahaha, takdela sehari RM20. Mksudnya, bila jumpa je not RM20 (biasanya baki klu pecahkan duit RM50 ke atas), ha terus simpan tabung. Cemtula.. Tp klu RM5 pun okay, ikut kemahuan ehehe

      Delete
  2. Replies
    1. Kehkehkeh, saya sharekan je. Idea original dri fb.. Tp sy tak sempat nak save link pmilik fb dia. Anyway, welcome!

      Delete
  3. tips ni tak relevan utk saya melainkan saya lupa yang duit tu dah masuk tabung XD
    takut ni tak pepasal tabung kena korek dengan tuan sndiri

    ReplyDelete
    Replies
    1. AHAHAHA!

      Saya cdgkan guna tabung yang kena pecahkan dulu baru boleh kluarkan duit. Atau yg kena kopak. Selalu kat daiso ada jual. Dia ada lubang utk msukkan duit tp xleh kluarkan duit melainkan guna teknik ganas. Selamat mencuba kehkehkeh

      Delete
  4. bagus bagus tapi rasa macam susah sangat nak menabung sebab pantang ada duit asik rasa nak membeli je hihihi

    ReplyDelete
  5. I'm going to give a try with the rm5 first! Hahaha macam best.

    ReplyDelete
  6. oooo bagus juga.. menabung masih relevan lagi cuma kena dgn cara la.. ada lagi satu tip yg maybe boleh guna or dpt idea cmner nak menabung, ada artikle sy buat

    Cara Menyimpan Duit Pelajar Article

    ReplyDelete


Hari-hari melantak ramen, jangan malu-malu sila komen ;)


"Mungkin hamba tak balas comment di sini tapi hamba akan cuba punya cuba punya cuba untuk jenguk balik blog tuan hamba cekelian. " titah Sultan-lah-sangat.

(3 komen terawal akan di-reply)