Monday, February 23, 2015

Ujian JPJ : Nota Ringkas RPK dan RSM

Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia




Ujian JPJ : RPK & RSM


RPK
Rutin Pemeriksaan Kenderaan



RSM
Rutin Sebelum Memandu



           Sekarang ini, dalam ujian JPJ (untuk melayakkan diri dapat lesen P), dah ada elemen RPK dengan RSM. Mengikut apa yang saya pernah tanya dekat akak-akak yang ambil lesen, mereka kata dahulunya RPK, RSM, selekoh 'S' dengan 'Z' tiada. Nasihat saya untuk siapa yang belum ambil lesen, baik ambil sebelum banyak lagi elemen aneh-aneh ditambah. Lagipun, makin lama semuanya makin naik harga.



Buku Memandu JPJ yang terbaru
Tebal dia mengalahkan buku teks aku dulu. 
Nampak tak dah buruk sikit? Ahaha


Ini nota-nota ringkasnya. Tepi itu page number untuk rujuk dalam buku memandu.



(Klik gambar untuk lihat lagi besar)
RPK






















RSM









RPK dengan RSM pun sumbang markah untuk lulus Ujian JPJ jugak. Nota-nota ini sebenarnya dapat daripada Dira, kawan yang belajar memandu kat tempat lain. Tak semua tempat kasi nota ringkas camni. Untung betul siapa yang dapat. 

So, sebagai tanda terima kasih, sudi-sudilah follow instagram Dira okey? Ehehe.


Sorrylah, gambar tak kemas sangat sebab malas nak guna scanner. Tapi, asalkan boleh nampak kan?




Apa-apapun, mintalah Allah permudahkan segala urusan, InshaAllah.
Sharing is caring <3


P/s : Doakan aku untuk ujian jpj pada 26 Februari 2015, Khamis ini. Risau...



RPK, RSM, Lesen memandu, Ujian Jpj, CITO, nota ringkas, buku memandu terbaru, sistem jpj baru, lesen D, kereta manual, kereta automatic, Malaysia license

23 comments:

  1. good luck..dulu masa nak amik lesen kete memang risau dan nerves sangat2, mengalahkan nak exam final, hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya Allah, betul sgt tu! tapi kena kawal nerves time bawa kereta.. TT^TT

      Delete
    2. Macam mane awk? Ok x ujian memandu awk? Share2 la.. sy pun neves ni nak ambek.. haha

      Delete
  2. otw amik lesen la ni? haha. gud luck ! akak punya hujung bulan 4 even da daftar dan kursus tahun lepas. eheh. lambat kan ? hahaha. thanks sharing nota .

    ReplyDelete
  3. good luck!!! :) yaya esok baru nak qti.. :(

    ReplyDelete
  4. BV belum ambik lesen lagi. nak bawak moto pun takbrani T^T

    ReplyDelete
  5. good luck ehh ^^ alah kenyit kenyit mata sikit dekat jpj tu lepas lahh. Hahahha :P *baca ayat kursi nak tenangkan hati nanti :D

    ReplyDelete
  6. nampaknya saya sorang je budak lpsan spm yang buta memandu. hehe

    ReplyDelete
  7. teringin nak blajar bawak motor amik lesen apa semua ni... tapi trauma tu still ada... :(
    btw good luck

    ReplyDelete
  8. terima kasih kongsi Ilmu,, jiwa kacau isnin ni test jpj..
    ketaq lebih,, haha

    ReplyDelete
  9. Terima kasih untuk nota ni..., sangat2 d perlukan...

    ReplyDelete
  10. Saya dh test jpj smlm (26-05-2015),dan saya lulus dgn cemerlang..alhamdullilah semua nya berjalan lancar dan di permudah kan oleh allah swt..tips yg boleh saya berikan ialah kene yakin pd diri sndr,fokus,kawal gementar tu,dan jgn lupe banyak2 berdoa dan bacalah doa yg kita tahu..

    ReplyDelete
  11. thanks sangat² sbb dekat buku class D yg baru xde info cmni..jumaat ni dh test jpj goodluck for me ✌

    ReplyDelete
  12. thanks sangat² sbb dekat buku class D yg baru xde info cmni..jumaat ni dh test jpj goodluck for me ✌

    ReplyDelete
  13. thanks sangat², sbb dekat buku class d yg baru takde pun info cmni jumaat ni dh test goodluck for me ✌

    ReplyDelete
  14. thanks sgt2, hrp dpt lulus qti dgn jpj nnti huhu

    ReplyDelete


Hari-hari melantak ramen, jangan malu-malu sila komen ;)


"Mungkin hamba tak balas comment di sini tapi hamba akan cuba punya cuba punya cuba untuk jenguk balik blog tuan hamba cekelian. " titah Sultan-lah-sangat.

(3 komen terawal akan di-reply)