Thursday, May 21, 2015

#3 Bahan Favourite Skincare

Assalamualaikum & aluu..

MasyaAllah sistur, flawlessnya!

            Jujurlah, aku sangat merindui kulit flawless aku dahulu. Kini, aku sering dicemuh oleh abangku, "eii jerawat". Mana taknya, lepas habis sekolah, aktiviti bersukan pun tak buat. Toksik bertakung dalam badan dan keluar jerawat. (logik tak pemikiran camni?) Tambah pakej lagi, aku ini kurang minum air kosong. Memang mengundanglah kan jerawat-jerawat itu.


+ hormon-hormon semua tengah aktif keluar masa umur remaja ini.


Ada top 3 bahan yang aku suka untuk skin care. SUSAH untuk cakap TAK NAK!


#1 Aloe Vera

Comel kan aloe vera ini?



#2 Olive oil (Minyak Zaitun) 


Minyak zaitun, disebut dalam Al-Quran & Hadis. Sesuai juga untuk rambut.


#3 Honey (Madu)

Madu disebut dalam Al-Quran. Sangat sangat sangat bagus. 
Ada 1001 penggunaan madu. 


          

              Sesiapa yang ada kulit flawless itu, untunglah. Bersyukurlah kamu. Yang ada masalah kulit, jangan pernah putus asa dan bersabar untuk memulihkan kulit. 



Psst, sesiapa yang dulu ada masalah kulit, apa rahsia? 
Sudi-sudilah share dengan saya ini, ehehe.



19 comments:

  1. hmm,, kulit muka saya pun banyak jerawat batulah, delimalah, haha, dah macam produk guna tapi tak menjadik gak. asabor jelah! hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. uhuhu, takpe jangan putus asa! tapi hati-hati jugak dalam pilih produk ye :D

      Delete
  2. Madu selalu amal.hehe. nat xde jerawat. Tp muka always minyak. Kekadang tu boleh buat sambal goreng kat muka. Huhu. Sedih je

    ReplyDelete
    Replies
    1. takde jerawat tu yg penting! muka berminyak pun nmpk glowing ahaha

      Delete
  3. Replies
    1. Yogurt? Camne caranya? Jenis yogurt apa?

      Delete
  4. sapu yogurt di muka,jadi mask muka terus :-)

    ReplyDelete
  5. cer amalkan cuci muka guna air suam+air sejuk. memula bilas muka guna air suam, pastu pakai cleanser, bilas dgn air sejuk. bila pegang kulit muka tu rasa licin je mcm ikan paus. tpi kena rajin buat selalulah. mcm saya ni pemalas, last2 kulit muka kembali seperti dulu xp

    ReplyDelete
  6. Semua bahan ni memang best lah! Haha natural gitu :B

    ReplyDelete
  7. hehehe, tiga2 pernah guna.jerawat dkt muka dah ok, tapi saya punya kulit ni tetiba ada parut kat muka T_T nak kata bekas jerawat mcm bukan. Haish. sadis betul la. dah la nk masuk U xP

    ReplyDelete
  8. muka saya pn ada keluaq jerawat2 sekarang...
    tambah plak sejak berbadan 2 ni, kemalasan utk berhias melanda diri..hehehe

    ReplyDelete
  9. guna putih telur buat mask. tapi sayang nak guna, better buat makan je telur tu. buat kek pun sedap. haha !

    ReplyDelete
  10. Hehe. Jaga pemakanan. Makan makanan yg sihat, seimbang, minum air masak cukup, insyallah mesti kulit pun sihat juga :)

    ReplyDelete
  11. kayu manis.. tonyoh kat tempat keras. pastu amek hasil tonyohan tu, sapu kat muka yg berjerawat. warning : pedih tapi hasil dia berbaloi. mungkin tak sesuai utk semua muka kot. one of my friend guna cara ni & sekarang kulit dia memang cantiklah. =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. siyes memang jadi dlu zz guna.. tpi bila zz tukar pencuci pergh. jerawat naik macam x blh nak stop.. bila guna balik kayu manis macam tak berkesan dah..sedih pulak kita rasa..

      Delete
  12. Akak dah tak dan dah nak jaga kulit muka ni. Perangai sekarang memang macam lantaklah sebab pakai apa-apa produk pun dak tak berkesan T__T

    ReplyDelete
  13. huhuhu..akk kalu bab2 flawles ni berangan je la dik,kulit wajah tak sekata..hahaha.

    ReplyDelete
  14. Saya suka kunyit+madu+susu. Buat mask. Best walaupun panas sikit sebab kunyit kan. Tapi hari tu lepas merentas desa saya buat terus tak jadi nak sunburn and kulit lembut sangat... Hehe. Tapi lepas sukan dah jarang buat, sunburn lerr muka... Huhu..

    ReplyDelete


Hari-hari melantak ramen, jangan malu-malu sila komen ;)


"Mungkin hamba tak balas comment di sini tapi hamba akan cuba punya cuba punya cuba untuk jenguk balik blog tuan hamba cekelian. " titah Sultan-lah-sangat.

(3 komen terawal akan di-reply)