Thursday, August 31, 2017

Ternyata menjadi perempuan itu tidaklah mudah

Assalamualaikum & Salam Ceriaaa



            Zaman sekarang kalau dengar isu perempuan mintak hantaran 20k tapi tak pandai masak memang common. Perkara ini buatkan aku terfikir, perempuan zaman sekarang banyak betul expectations yang kita kena hadap. 


Perempuan kena belajar tinggi-tinggi lepastu kena kerja bagus-bagus supaya ada back-up plan kalau suami tinggalkan

Perempuan kena pandai masak & pandai mengemas rumah walaupun balik kerja dah penat

Perempuan kena pandai tukar tayar

Perempuan kena pandai bergaul dengan masyarakat

Perempuan kena belajar ilmu agama 

Perempuan kena bangun awal setiap hari 

Perempuan kena pandai bawa kereta kalau tak nak kena ejek "Haa ni mesti perempuan yang drive"

Perempuan kena pandai bersolek dan jaga muka



Acah je letak gambar anime padahal tak tengok pun


Sampaikan rasa nak tercekik pun ada jugak. (I'm suffocatingg)
Aku rasa segenap sudut perempuan dah boleh buat apa yang lelaki boleh buat. 
Mujur tanggungjawab lelaki itu lagi banyak daripada perempuan.
Aku sendiri tak sanggup kalau ada tanggungjawab macam seorang lelaki.


          Be strong kay perempuan-perempuan di luar sana.
          Termasuklah yang menaip ni sambil berhuhuhu



SELAMAT MENYAMBUT HARI KEMERDEKAAN
BUAT MALAYSIA TERCINTA
YANG KE-60!



5 comments:

  1. Betul, rasa banyak expectations... even perempuan zaman sekarang dah pandai bertukang, tukar paip tu semua T_T

    But somehow, all expectations are to make us better, just we need to learn to be calm to face all judgement from people around T_T

    hanisamanina.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan..
      But i agree though, the expectations are there to make us better...

      Delete
  2. kita yg perempuan ni pun jadi pening jugak kan

    kena slow2 ubah diri dari sekarang hahaha T__T

    ReplyDelete
  3. bukan perempuan je.laki tu yang perlu banyak berubah. nak harap perempuan sahaja tahuserba serbi.lelaki kena lebih tahu serba serbi terutama bab agam.laki zaman sekarang expectation nya ..ntahlah.perempuan pon kena persiap diri

    ReplyDelete


Hari-hari melantak ramen, jangan malu-malu sila komen ;)


"Mungkin hamba tak balas comment di sini tapi hamba akan cuba punya cuba punya cuba untuk jenguk balik blog tuan hamba cekelian. " titah Sultan-lah-sangat.

(3 komen terawal akan di-reply)