Friday, March 20, 2015

Luahan Risaukan Duit

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


Pernah dengar orang kata, "Money won't give you happiness?"


         Betul, betul sangat statement itu. Tapi, kalau ikutkan dalam sistem dunia sekarang, semuanya perlukan duit. Daripada membeli baju, sampailah untuk gali kubur. Untuk pelajar lepasan SPM yang dah biasa disuapkan duit poket hari-hari ke sekolah, tetibe dah tak sekolah, hilang punca pendapatan, haa gitu..


Ditambah pula dengan cukai  GST yang makin memeningkan kepala aku.
Sesiapa yang sokong GST a.k.a inisiatif kerajaan ini jangan bash saya kay, kata hak kebebasan bersuara?



Nak tak nak, aku kena jugak berusaha dapatkan duit sendiri.
Sekarang ini, aku cuba untuk jadi dropship. Dan, selepas ini, aku tengah fikir-fikir untuk jadi dealer jual produk.



Ustaz kata,
Kalau nak dimurahkan rezeki, rajinkan sedekah, rajinkan solat dhuha, rajinkan senyum & elakkan tidur lepas Subuh.

Patutlah rezeki aku tak masuk-masuk lagi, rupanya semua yang kat atas aku malas nak buat! Ehehe.




P/s : Lepas seminggu duduk Kedah dengan internet "F1" sampaikan tak dapat nak update blog hari-hari macam selalu, tengok cara penulisan aku macam "segan-segan" "awkward" "nampak pelik". Apapun, support bisnes saya lepas ini jom? Awak kan baik *kening-kening. Semoga hidupmu diberkati ;)





Psst, mak aku pula sekarang rajin hantar video-video sedih orang miskin.. hmm. 



15 comments:

  1. haha rajin nya dik nak start cari duit :') but thats a good idea! I did bake pavlova and sell it tau . alhamdulillah dapat duit poket sendiri hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedapnyaa pavlova... hmm teringin nak tahu, jual kat mana?

      Delete
  2. Jom la join dropship Shaklee. Adik cuma perlu jual ( yes,jual.bisnes perlu ada jualbeli).


    Dan adik akan dapat bonus peribadi hasil jualan. tak termasuk untung runcit lagi tau!

    Mudah bukan. Mudah sangat. Tak perlu jual beratus. Cuma fokus untuk bantu orang diluar sana yang sedang mencari supplemen untuk kesihatan, kecantikan, (Rakyat malaysia ja ada 30juta, .Insyaallah,Tuhan mudahkan niat kita)

    Tak perlu risau mana nak korek untuk tambahan perbelanjaan tiap bulan. Malah dapat extra duit kalau usaha lebih (bolih belanja I coklat sebab bagi tips ni)

    Oh ye, bagaimana nak jual?

    Ok mudah sahaja. Konsepnya SHARING. Semua orang ada masa 24jam, adik cuma perlu rajin update FB/blog setiap hari.

    :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Aishh! Lama tak nampak, uhuhu. Terima kasih atas offernya tapi saya mmg x boleh nak jual supplement2. saya sndiri x suka makan supplement ;)

      Delete
  3. wuhuuuuuuuuu.......berblog pon bole dijadikan sumber rezeki tau..blogger nih boleh jana pendapatan pasif...hehehehee...klik ur nuffnang ye...selamat malam ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup betul.. tapi saya masih lagi mencari arah cmne nak upkan pndptn online.

      thnks tau klikkan, baik betul! *thumbs up*

      Delete
  4. hehe. bisnes ape ? :D sy pn minat gak nk buat online business, but msih x familiar dgn selok beloknya. nk kena blajar. baru je try cashout nuffnang, but ciput je la

    GST tu tujuannya ialah utk meningkatkan pendapatan negara. Bila pendapatan bertambah, makin majulah rakyat kita. Kekeke, tu kata iklan2 kat TV la, iklan minta pelempang =,=' semua brg dah mahal2, kena pndi cari rezeki dan berjimat2 :|

    ReplyDelete
  5. Baguslah ada inisiatif nak berniaga dan cari duit dari umur muda. Memang money can't buy happiness but money is something.

    Moga berjaya dan dimurahkan rezeki.

    ReplyDelete
  6. usaha tangga kejayaan! insyaAllah nt boleh maju.. cr inisiatif utk tmbhkn pendapatan..
    =)


    erk akk pon kdg2 tido lps subuh.. solat dhuha lagi la xprnh buat.. kesalnye rase.. hurm..
    ='(

    ReplyDelete
  7. Ouh..Aisyah nak cari duit.Bila nak cari susah.Bila dah dapat,hilang mcm tu je*tak sedar langsung.Usaha utk berjaya.May Allah ease our life.Btw,url blog Huda memang panjang...nampak kolot jer.kan?

    ReplyDelete
  8. hehe setuju jugak money can't buy happiness. tapi happiness sometimes need money :D

    ReplyDelete
  9. so lepas ni rajinlah buat apa yg ustaz cakap tu ye..in sha Allah akan ada perbezaan nya..sis JM mmg amalkan...x caya cuba :-)

    ReplyDelete
  10. semoga dipermudahkan urusan mencari rezeki :)

    ReplyDelete
  11. adik, macam mna dengan dropshiper? oh akak lupa nak explain dkat kamu. maaf ya. hehe.. so far macam mana business ?

    ReplyDelete
  12. smoga berjaya!!! :) sy pun tgh fikir2 nak buat dropship.. hehe.. tp xkesampaian. :'(

    ReplyDelete


Hari-hari melantak ramen, jangan malu-malu sila komen ;)


"Mungkin hamba tak balas comment di sini tapi hamba akan cuba punya cuba punya cuba untuk jenguk balik blog tuan hamba cekelian. " titah Sultan-lah-sangat.

(3 komen terawal akan di-reply)