Wednesday, November 23, 2011

7 perkara tentang kawan sejati. Kau ado?

Assalamualaikum..




Cuti-cuti sekolah ini aku tak ada buat apa. Aku terjumpa artikel menarik kat majalah Ujang. Ni aku nak share ni.. Memandangkan ada orang nak aku post, tak gitu @sab?


7 perkara tentang kawan sejati yang korang patut tau


 Kaunter aduan
Dia boleh menjadi tempat anda mencurahkan segala-galanya. Ketika korang meluahkan isi hati di tengah malam pun dia tak akan merungut walaupun dia terpaksa menahan telinga mendengar anda membebel marahkan boyfriend atau girlfriend korang. Dia tetap setia mendengar walaupun dengan mata separuh pejam. 

 Burung Hantu
Tetap segar dan cergas untuk berbual dengan korang walaupun gagang telefon dah terasa panas di telinga. Jam dah pukul 1 pagi tapi dia masih mempunyai cerita untuk dikongsikan bersama anda.  

 Peti keselamatan
Mulutnya seakan-akan dikunci rapat walaupun 1001 rahsia telah korang curahkab kepadanya. Kamu boleh percaya 101% yang rahsia korang selamat dengannya. Biarlah macam mana kamu bergaduh dengan dia pun, rahsia korang tetap selamat.  

 Tukang kepoh
Bukan kepoh cerita keburukan kita, BUKAN! Tapi kepoh yang setiap kali hari jadi korang mesti dia orang pertama yang akan merancang sambutan, mengingatkan kawan-kawan yang lain dan yang paling penting akan menjadi orang pertama yang mengucapkan selamat ulang tahun kepada korang.

 Informasi terkini
Wah! Salah satu sebab korang suka mempunyai kawan sejati sebab korang boleh lepak di kedai kopi sambil berborak dan bergosip. (Tapi bergosip ni amalan tak bagus. Elakkan) Malah korang sentiasa up to date dengan informasi terkini oleh kawan sejati korang. Senang cerita tak yah belek surat khabar dah! 

 Pengkritik hebat
Dia memang layak jadi juri! Dia selamba je kritik cara korang berfesyen kalau orang lain tentu dah teragak-agak nak mengkritik korang. Dan yang peliknya teguran dia langsung tak menyebabkan darah korang naik 180. 

 Jadi diri sendiri
Korang boleh jadi diri sendiri tanpa perlu berpura-pura menjadi orang lain. Walau siapapun korang, walaupun tengh pokai tapi dia tetap menganggap koranglah rakan terbaik yang pernah dia jumpa.

Yes! Inilah buktinya dia kawan sejati.


Credit : Majalah Ujang Edisi Bumper Dec 2011




Adakah korang telah menemui kawan sejati dalam hidup korang?

" Jadi kawan yang terbaik untuk orang lain. InsyaAllah, kita akan mendapat kawan yang baik. Kalau kawan buat salah & silap, maafkan dia. Dia pun manusia biasa macam kita. Tak terlepas berbuat kesalahan dan dosa. Sedangkan Nabi mengampunkan dosa umatnya, apa lagi kita? "

(yang terbaik daripada orang-orang yang berdosa ialah orang yang bertaubat)



Ohh ya, sebelum terlupa, dapatkan majalah bumper ini sekarang untuk membunuh rasa kebosanan melampau anda! Tebal bukunya. Setebal buku teks aku. (page 1-322)





nota ciput : nanti aku bubuh tips menarik lagi, kalau aku rajin okeh? hehe. 


25 comments:

  1. aahh mmg kwn tmpt mngadu ponn.spe lg nk lyn pngai kite nih klu bkn kwnnn

    ReplyDelete
  2. jrng gayot ngn bespren smpai tinge pnas..
    hihikk
    kalo chat kat pesbuk smpai berjam jam ngn bespren mmg sllu sgt..

    ReplyDelete
  3. @sarah
    tula, x bole bygkn hidup kita xpe kwan. sepi~ >,<

    @Ezy
    haha, sye pun ;)

    ReplyDelete
  4. luckily, my best friend have all of it ;) impressive

    ReplyDelete
  5. @munirah samsudin
    haha, untunglaa ;D Alhamdullilah

    ReplyDelete
  6. @pedamba mawar
    jarang jumpa tula yg kite kne cari..

    @onie
    btul tu.. rse sepi je hidup. ;)

    ReplyDelete
  7. wey , aida ade sume tu #bilenganakujelakowt

    haha :') tapi kann , yang tukang kepoh tu aku leee , hehe mase befday dia haritu .

    nvm , kau pun ade ciri ciri tu weyy :D

    aku ado ? :3

    ReplyDelete
  8. yess dieba adalah kawan sejati kepada semua kawan-kawan dieba...dan paling penting dieba syg semua kwn2 dieba... :)

    ReplyDelete
  9. @sab
    sab mmg kepoh.. kahkah!

    aku ade? masheh,,, =]

    kau pun ada jgk, risau ler tu tkut2 xde2 ciri kwn setia.. kehkeh.. ;D

    @Si Manis Butterfly
    bgusnya, kak Dieba.. sye hrap jdi mcm kak Dieba.. ;)

    ReplyDelete
  10. whoaaaa. tips kemain kopipes.. tayah beli majalah ujang lagi.. hehehe..
    aku takde kawan sejati :)

    ReplyDelete
  11. takde kawan taklehh manje manjee gedik :P
    hahahh. Bestfriend is the mirror that reflect ourself :)

    ReplyDelete
  12. @cik aish
    well, kita knela carikan.. hekhek

    @nazrul
    hakhak, sme ler.. kwn rpat ade ler..

    @umie
    haha, jimat duit, hang x yah beli ujang dah.. sye pun.. ada kwn rpat jer.. ;)

    @AinSha
    tau xpe ;)

    @qadriah
    haha, untunglaa~

    @cik amyra
    tula... yups, that's true ;)

    ReplyDelete
  13. kalau dah ada ciriciri cmni pun belum tntu lgi.


    huhuhu..

    ReplyDelete
  14. auwww,sweett gile.nice info lah dear :) hee

    ReplyDelete
  15. @semut sengal
    yup, sye manusia biase.. mungkin ciri2 ats ni smua cuma SEBAHAGIAN jer.. hekhek

    @Miss A
    thnks to Ujang dear.. Ai tlg share jer yu. kehkeh

    ReplyDelete
  16. kawan yg baek adalah kawan yg dapat menerima keburukan kita.. >_<

    ReplyDelete
  17. @lady shana
    btul tu.. stuju sgt.. hehe

    ReplyDelete
  18. untung la if betul betul ada yang macam tu,

    ReplyDelete
  19. @Addin
    tulaa.. tp kwn sejati ni la yg susah nk cari.. ;)

    ReplyDelete


Hari-hari melantak ramen, jangan malu-malu sila komen ;)


"Mungkin hamba tak balas comment di sini tapi hamba akan cuba punya cuba punya cuba untuk jenguk balik blog tuan hamba cekelian. " titah Sultan-lah-sangat.

(3 komen terawal akan di-reply)