Wednesday, November 30, 2011

Azam baru, Tahun Baru, Bulan Baru, Hari Baru. (semua nak baru -.-")


*sorry, kalau besar sangat. Sebab takut korang tak nampak font dia. hehe*


Assalamualaikum ;)

Hari ini saya nak cerita pasal azam tahun baru. Bukan Azam dari kampung baru, bukan, bukan.

Celik celik mata, tak sedar kita dah menuju fasa tahun yang baru. Orang selalu kata, awal tahun, kena ada azam baru. Macam renew lesen kereta? (apa kena mengena?)

Menjadi ke azam aku yang dulu iya? Aku tak pasti sebab rasanya tahun lepas aku tak buat apa-apa azam, hekhek.



Azam tahun 2012 

 Solat awal waktu
Kita ini mudah lalai. Harap-harap aku tak lalai bila dah masuk waktu solat. Kadang-kadang aku ini jenis yang suka melambatkan solat. Entah apa yang dibisik syaitan kat aku. Jadi, aku kena lawan syaitan. Bukan aku jer, KITA.



 Menambahkan amalan sunat
Amal seseorang yang mula-mula dihisab ialah solat kita. Kalau solat kita baik, beruntung & bahagialah kita. Kalau solat kita rosak, kita akan rugi dan kecewa. Jadi, solat sunat ini kiranya menampung solat fardu yang tak sempurna.



 Kurangkan online, lebihkan study (nak PMRlah kononnya)
Betul itu. Memandangkan aku ambik subjek ekstra untuk PMR tahun ini iaitu Bahasa Arab, jadi aku kenalah belajar lebih sikit. Aku tak nak sebab markah akhir tahun aku nampak macam okey, jadi aku tak yah belajar. Yelah, takut aku over confident tak hingat PMR dapat apa? Haprakk man!



 Lebih menjaga kata-kata
Mungkin aku kena kurangkan kata-kata bak laser aku kepas ini. Eh, mulut aku laser ke?



 Nak pandai masak (sikit-sikit pun jadilah)
Sebagai seorang perempuan, tak kiralah kau doktor kah, arkitek kah, polis kah, for sure satu hari nanti konfem kena masuk dapur jugak. Sebenarnya aku nak pandai masak bukan sebab dah terlalu fikir untuk masa depan, sebab nanti time lapar, aku boleh isi dengan makanan 'so special' yang aku buat sendiri, tak gitu?


well, doakan aku. InsyaAllah. Aku akan cuba sedaya upaya buat semua azam aku ini dengan tulang aku yang serba cute ini, ahaks.




Apa azam tahun baru korang? Apa pun azam yang korang nak buat itu boleh asalkan menuju ke arah perkara kebaikan.




Jom berubah daripada buruk kepada baik. Daripada baik kepada yang lebih baik.



p/s : terima kasih kepada semua followers kerana telah menambah angka 500+ followers untuk blog ini. Tiada anda, tiada blog ini agaknya. Eh, tiada aku pun tiada blog ini jugak. Hurm, apa pun, TERIMA KASIH. Aku tak tahu nak bagi apa selain ucapan terima kasih. Nah lagi satu, senyuman jarak jauh ;)


25 comments:

  1. alhamdulilah.....selamat maal hijrah..semoga tahun ini menjadi lebih baik daripada tahun seterusnya....

    ReplyDelete
  2. InsyaAllah~ btul tu, hrp2 thun ni mnjdi baik drpd thun lpas ;)

    ReplyDelete
  3. Salam dari shah ye..tumpang lalu..nmpak nye

    ade entri yg trtinggl...kalu sudi follow skali ye..jom baca:



    Ruang Iklan Murah!   : Beli Satu Percuma Satu!

    Entri Pasal Nuffnang! : Says.my Pesaing Nuffnang!

    Giveaway Shah!  : Hadiah Follower Giveaway SC!

    Entri Blog Income  !   : 1st Cashout Says.my

    ReplyDelete
  4. bagus azamm kauu . haha :3

    # dahh pandaii masakk , aku nak jadi orang pertame yang rase bolehh ? ;)

    # aku rase mulut aku lazer lagii . hakhak :3

    # kurangkan online ?! tipu -,-

    # baguss nak tambah amalan sunat and solat awal waktu iyeee x)

    ReplyDelete
  5. salam maal hijrah,semoga azam itu kan tercapai..amin3

    follow sini^^

    ReplyDelete
  6. Nak pandai masak x agak-agak. hahahaha. wish you luck, bakal isteri mithali. haha. kaybye

    ReplyDelete
  7. @by syah
    ;) okay

    @ckin kembaq
    haha, cpt2 prgi renew

    @sab
    yg kurngkn online tu mungkin agk susah laa.. hekhek :p

    @woofer storm
    Amin~ InsyaAllah.

    @munirah
    eh eh, ape plak ni? hakhak. utk diri sndiri mkn sudahh.. :p

    @Sarah
    Salam Maal Hijran Jgk! ;)

    @sergeant keroro
    InsyaAllah ;)

    ReplyDelete
  8. aisyah dah pandai masak
    bawakkan aku agar-agra pandai :D

    ReplyDelete
  9. @amirah
    eh? agar-agar pandai? mkn tuk jdi pndai ker aper? hakhak, agar-agar pandan aku prnhla dgr ;)

    ReplyDelete
  10. selamat malam disini..

    bz ke?semoga sihat selalu^^

    ReplyDelete
  11. bagus,

    aku doakan kau capai semua tuu..



    =)

    ReplyDelete
  12. semogak adikkuh dapat mencapai semua azamnyer itu. hehehe.. gudluck pmr k. awalnyer=0

    jom baca kejap=0
    http://lolz-l.blogspot.com/2011/12/tuntutan-ifc.html

    ReplyDelete
  13. @woofer
    agaklaa.. sje busykn diri.. hehe ;)

    @semutsengal
    trime ksih ;)

    @L
    InsyaAllah ;D

    ReplyDelete
  14. Hehe , bagus2 .. Semoga Allah mempermudahkan urusan ukht. :D

    ReplyDelete
  15. datang lagi,tapi asal tak update??

    mesti banyk keja nak buat ni kan??ciannya dia^^

    ReplyDelete
  16. jom baca kejap..=)
    http://lolz-l.blogspot.com/2011/12/aku-sayang-parent-aku-korang.html

    ReplyDelete
  17. aku juga mahu seperti itu. ameen. moga2 dapat buat sesuatu yang lebih baik tahun depan.

    ReplyDelete
  18. wahh bagus kau dik . ihiks . gud luck pmr tahun depan ! score straight a tau ! ^^

    ReplyDelete
  19. Jyeahhh. Meh la kte betulkan yang biasa and biasakan yang betul :>

    ReplyDelete
  20. @woofer storm
    ohh, sje je busy kn diri.. hehe

    @L
    ok

    @hanaahmad
    hrp2 gitu laa kan ;)

    @sabella
    InsyaAllah boleh~ ahak

    @nurnajwa kz
    btul3 :3

    ReplyDelete


Hari-hari melantak ramen, jangan malu-malu sila komen ;)


"Mungkin hamba tak balas comment di sini tapi hamba akan cuba punya cuba punya cuba untuk jenguk balik blog tuan hamba cekelian. " titah Sultan-lah-sangat.

(3 komen terawal akan di-reply)