Thursday, August 4, 2011

Ramai-ramai baru besh

"Alamak, berat aku tak turun-turun, macam mana ni?!" *muka gelabah
"Padan muka" Selamberrr :P


Assalamualaikum,

Macam mana perut? okay?

Lama blog ni menyepi, takde keceriaan langsung. Bila cakap pasal keceriaan, teringat yang kelas aku tu tak ceria langsung! Ketua keceriaan dia duk busy ceriakan blog je, kelas? haprakk pun takda. akusudahfed-up!


Hari Selasa hari tu, aku buka puasa kat surau, besh ai kata kat yu.. beshlah jugak! rugi yu alls kalau tak pernah try #mai.dah.ayat.gedik Nak tau kenapa besh sangat bukak puasa kat surau ni?

 Ramai orang
Sebab ada ramai orang yang buka puasa sesama. Meriah kut. Takdela rasa diri ini forever alone (:P)


 Malu *ngeee (malu bertempat itu perlu)
Ouhh, kalau kat rumah, kemain melantak ayam sensorang. Tak pandang kiri kanan dah macam nak lintas jalan je 

Kalau kat surau, kan ramai orang, so demi menjaga kesopanan & kesusilaan, sure-sure korang macam sopan sikit time makan. Takdelah gelojoh sangat macam ni.

Source : Tumblr ni
Gelojoh kemain. taksenonoh betul.


 Makanan  *banyaaknyaaa
Yup, memang betul! Bayangkan seorang bawa 1 or 2 jenis makanan. Terus bayangkan. So, kita dapat try yang itu, yang ini. Takdelah terikat dengan satu jenis makanan je.  ohh yeah~

Contohnya, hari tu mak aku bawa agar-agar pandan yang of course, of course sedap manakala jemaah lain bawa roti john, karipap, sandwich, aish macam-macam lagilah! kang aku sebut lebih-lebih kang korang terliur pulak.


 Syukur
Yang ni paling penting. Time korang melantak sensorang diri tu, perut penuh pun kadang-kadang terlupa nak syukur bukan? Kalau kat surau, kita automaticly rasa bersyukur #bukansebabbanyakmakanan sebab kita akan rasa dapatlah jugak kita makan daripada takda. 

Kalau kita makan kat surau, aku rasa kita makan takdelah banyak sangat. Sama ada kita malu, atau makanan tak cukup. Got the point? I feel good (?)


 Bersederhana
Kita takdelah makan banyak sangat kat surau. Orang dah nak solat Maghrib still nak makan lagi ke haa? So, automaticly kita akan belajar untuk berserderhana. Stop,stoplah makan tu, perut macam nak pecah tu haa.. 

 
SELAMAT BERBUKA PUASA!
Hey, dah tak sabar nak buka puasa le tuu. Jom berbuka kat surau  nak? Dapat mengimarahkan surau.


p/s : Alamakk! ada orang tu touching dengan titew lah. Sorrylah eh, aku tak bermaksud pun. akuguraujelah Aku ni kan suka gurau gurau manja aww :P 



10 comments:

  1. waa..sis pun suka mkn ramai2 dgn kwn2 la..
    tak malu jgk dgn mknn yg byk yg penting sopan..haha..
    lgpun sis kurus..adehh..
    haha~

    ReplyDelete
  2. @echaRierie yup, sopan tu penting. haha~ akk kurus eh? untunglaa~

    (pdhl sye pun kurus gak. kurus ke? agaklaa)

    ReplyDelete
  3. Takpelah. Berat pun berat lah. Makan nombor satu weeeeee ^____^

    ReplyDelete
  4. betul2.sgt beshhh mkana berjemaah.lauk yg xsdp pon jd sdp.aumm

    ReplyDelete
  5. baru puasa ke 4 . tak kan kurus kering trus kot . hehehe

    ReplyDelete
  6. tak pernah berbuka kat surau sebelom ni . pegi moree lepas terawih penah la

    ReplyDelete
  7. @Munirah Shamsudin
    haha XD jgn mkn2 byk2 sgt, nnt nk jln pun x larat.. haha

    @ Sarah Mohd Saleh
    btul3 ;D

    @lilypelangi
    klu krus trus tu x berbuka smpai mlm agknya.. haha XD


    @asma amalina
    mmg beshhh!


    @noorcahaya
    hihi, xpelaa aslkn ada jgk rmai2 kan.. ;D

    ReplyDelete
  8. sy suke makan ramai2... meriah kot

    ReplyDelete


Hari-hari melantak ramen, jangan malu-malu sila komen ;)


"Mungkin hamba tak balas comment di sini tapi hamba akan cuba punya cuba punya cuba untuk jenguk balik blog tuan hamba cekelian. " titah Sultan-lah-sangat.

(3 komen terawal akan di-reply)